Υπουργικό: Νέο σόου Τσίπρα με «αφηγήματα» και «κατηγορώ» κατά Μητσοτάκη
Το στίγμα... της επερχόμενης ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το τέλος του προγράμματος, έδωσε ο πρωθυπουργός με την εισαγωγή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία βασίστηκε αφενός στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και αφετέρου στην επίθεση κατά της ΝΔ σε σχέση με το μεταμνημονιακό πλαίσιο της χώρας, μετά τον Αύγουστο.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις «θυσίες του ελληνικού λαού», επισημαίνοντας πως η απόφαση του Eurogroup αποτελεί «ελάχιστη αναγνώριση».
Ακόμα, ανέφερε ότι «έχουμε εξασφαλίσει και ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό στήριγμα, "αποκούμπι" για τυχόν αναταράξεις. Έτσι οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς πίεση.»
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε για μια ακόμα φορά πως οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νέα μνημόνια είναι ψευδείς, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει ξεκάθαρα από τα μνημονία επί δικής μας διακυβέρνησης. «Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς νέα προαπαιτούμενα, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα από τις 21/8 που τελειώνει και τυπικά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι μια χώρα που μπορεί να στέκεται στα πόδια της ξανά».
Ακόμα, υποστήριξε πως «όποιος θέλει να δει την αλήθεια είναι εκεί για να την αναγνώσει. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση».
Σχετικά με τα μέτρα του Eurogroup για το χρέος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που εφαρμόζονται αποτιμώνται από τον ESM στα 60 δισ. ευρώ. Έχουμε εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών ύψους 4,6 δισ. ευρώ».
Θέλοντας να δείξει για μια ακόμα φορά τη δέσμευση του στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά από το τέλος των μνημονίων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η νέα μέρα που καλούμαστε να σχεδιάσουμε δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, στις μέρες διαφθοράς, στις μέρες επίπλαστης αφθονίας των λίγων, χρειάζεται μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας».
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ανέφερε πως «θα υπάρξει επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις».
Κάνοντας επίθεση προς της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «δεν μπορεί κανείς να μην πάρει θέσει στο κρίσιμο ερώτημα αν στηρίξει το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα ή τις απολύσεις γιατρών, δασκάλων ή πέντε αποχωρήσεις προς μια πρόσληψη που θέλει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, παρότι εμείς καταφέραμε το ένα προς ένα».
Με νέες αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «όσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση, τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς».
Σχετικά με το Σκοπιανό, είπε ότι «με αφορμή την ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τη μάσκα του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και ακολουθεί τον κ. Σαμαρά στο δρόμο του δήθεν πατριωτισμού». Επαναφέροντας τις κατηγορίες που αποδίδει η κυβέρνηση στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης νομιμοποιεί έναν ακραίο εθνικιστικό λόγο, που πολλές φορές φλερτάρει με τον φασισμό. Με αυτή την πολιτική εκτρέφεται ο διχασμός και στηρίζονται ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί όπως η Χρυσή Αυγή».
Ακόμα, κατηγόρησε ξανά τη ΝΔ για στροφή προς τα δεξιά, αναφέροντας πως η ηγεσία της ΝΔ παίρνει το μέρος της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη». Σχολιάζοντας επικριτικά τις πολιτικές του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κ. Κουρτς όχι μόνο ανατροφοδοτεί μία αντιμεταναστευτική ρητορική αλλά τον συνδυάζει με μία ακραία νεοφιλελεύθερη πρόταση. Όπως πρόσφατα, που ψήφισε νόμο για 12ωρη υποχρεωτική εργασία».
Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δια της κυβέρνησης της σήμερα, παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας σε μια σύγκρουση που ξεπερνά τα σύνορά μας, την πλευρά εκείνων των δυνάμεων που υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ιδανικά».