Τέλος από το ΚΙΝΑΛ το Ποτάμι
Τίτλοι τέλους του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής και επίσημα, καθώς το απόγευμα της Κυριακής η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του κόμματος αποφάσισε την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ με συντριπτική πλειοψηφία.
Ειδικότερα, 97 ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, 16 κατά και 5 λευκά.
Η πρόταση του Σταύρου
Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής, συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις, συνέδριο τον Οκτώβριο και κάλεσμα επιστροφής σε όσους έφυγαν πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση.
Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση για συμμετοχή στο Νέο Φορέα ήταν δική μου, θεωρώντας ότι θα πάρουμε τα θετικά του κάθε χώρου. Σήμερα βλέπω ότι δεν έγινε. Προτείνω την απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής, συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις, συνέδριο τον Οκτώβριο και κάλεσμα επιστροφής σε όσους έφυγαν. Αφήνουμε συμμάχους που θα συνεργαστούμε στο μέλλον».
Ένταση
Ένταση σημειώθηκε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των ομιλιών των βουλευτών του κόμματος Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Αμυρά σχετικά με την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει το Ποτάμι.
Ο Σπύρος Δανέλλης έκανε λόγο για «διαφύλαξη της ενότητας της κοινοβουλευτικής ομάδας» και υποστήριξε πως «η ποινικοποίηση του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξένη προς το χώρο μας».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Αμυράς διερωτήθηκε: «Πως καταντήσαμε έτσι;». «Εγώ στην αρχή ήμουν αρνητικός, σήμερα όμως πρέπει να αποφασίσουμε με διαύγεια και σεβασμό των 212.000 ψηφοφόρων και σεβασμό προς τα άλλα κόμματα», συνέχισε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη του Ποταμιού: «Μην λιθοβολείτε τις προσπάθειες για μελλοντικές συνεργασίες είτε προς τα Δεξιά είτε προς τα Αριστερά».
Μεταξύ άλλων, Διερωτήθηκε πάντως «μετά την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής τι θα συμβεί;» και τέλος πρότεινε «φιλελεύθερο στίγμα».
«Δεν θα φύγω από την Κοινοβουλευτιή Ομάδα»
Ο Σπύρος Λυκούδης υποστήριξε πως «οι αποφάσεις που θα λάβετε σήμερα (σ.σ. αφήνοντας τον εαυτό του απέξω) πρέπει να τις συζητήσω με τους ΜΕΤΑρρυθμιστές και να αποφασίσουμε. Δεν θα φύγω όμως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Ο Γρηγόρης Ψαριανός διερωτήθηκε: «Ποια είναι η δική μου Αριστερά;» και είπε πως «κλείνω την αριστερή παρένθεση, μισού αιώνα, αλλά δεν πάω απέναντι».
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΜΕΣΥΑ, παρέμβαση υπέρ της παραμονής πραγματοποιήθηκε από τους Μίλτο Κύρκο και Γιάννη Μεϊμάρογλου.
Τα δύο στελέχη αξίωσαν την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους, οι οποίοι αφορούν:
- τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης
- την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα
- την αναμόρφωση της γεωργίας
- την τόνωση του τουρισμού
- τη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού πλαισίου
Ταυτόχρονα, πρότειναν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, του ενός χρόνου και των τριών επόμενων ετών.