Προσφυγικό: Πολιτικό «δώρο» Τσίπρα σε Μέρκελ με αντάλλαγμα την αναστολή ΦΠΑ στα νησιά
«Σωσίβιο» στην Άγγελα Μέρκελ έριξε ο Αλέξης Τσίπρας ως προς την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, «βυθίζοντας» ωστόσο την Ελλάδα, που «ασφυκτιά» από τις στρατιές προσφύγων, οι οποίες καταφτάνουν καθημερινά στα νησιά της.
Η συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ για την επιστροφή προσφύγων είχε διαρρεύσει πως θα «κλειδώσει» στις Βρυξέλλες κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δέχεται τα «πυρά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό που είναι, ωστόσο, το σημαντικότερο, τη στιγμή μάλιστα που τα σενάρια περί.... ανταλλάγματος «φουντώνουν», είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναίρεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, «όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα πέντε αυτά νησιά δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ». Πρόκειται για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο.
'Ετσι, ο κ. Τσίπρας κάνοντας αυτό το πολιτικό «δώρο» στην κυρία Μέρκελ, βρήκε το επόμενο «αφήγημα», με το οποίο θα αντισταθμίσει το γεγονός πως ο ίδιος συναίνεσε σε μία κακή συμφωνία, που κάθε άλλο παρά ωφελεί τη χώρα, όπως ο ίδιος διεμήνυσε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου.
Όπως είπε, έδωσε εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα «άδικη», όπως την χαρακτήρισε, αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Τόνισε δε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν είχε έρθει στην Αθήνα και πως μετά από τις τελευταίες συζητήσεις μαζί του χθες και σήμερα, οι δύο άνδρες κατέληξαν στην αναίρεση της αύξησης του ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «φαίνεται ότι δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα αυτά που αποτελούν θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν τα μοιραζόμαστε εξίσου, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους "28"», για να προσθέσει ότι «υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση και στις δυνάμεις που επιλέγουν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών».
Αναφερόμενος στο κοινό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «στο τέλος καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν επιπτώσεις και στην ίδια την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο:
-Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
-Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό - για όσους το εισηγούνται - να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.
-Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Σένγκεν.
Ενώ, όπως υποστήριξε:
-Τονίστηκε ρητά ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική, τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.
-Τονίστηκε μετά από παρέμβαση της Ελλάδας η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες). Υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (την οποία είχε αναστείλει) και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.
Στη συνέχεια, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα για τις προσφυγικές ροές, επεσήμανε πως «μετά από δική μας παρέμβαση, η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα η οποία έχει μονομερώς αναστείλει».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμα «συμφωνήθηκε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί και η Αυστρία οφείλει τουλάχιστον να προσπαθήσει σ'αυτή την κατεύθυνση. Εμείς τονίσαμε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση - να βασίζεται στις αξίες μας. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες τις Αφρικής με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης».
Τέλος, ανέφερε πως «η η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2000 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα. Αυτό που έχει για μας ιδιαίτερη σημασία είναι πως παρόμοιες συμφωνίες εντός αυτού του πλαισίου της συντονισμένης συλλογικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης θα πλαισιώσουν και άλλες χώρες».