Βαθαίνουμε τη συνεργασία με τη «Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Κοτζιάς
Στη σημασία που έχει για την Ελλάδα η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ της οποίας και η «Βόρεια Μακεδονία» όπως χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ, στάθηκε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας από τη Ρόδο κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην «3η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα».
Ο κ. Κοτζιάς αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους «στο νησί των ιπποτών, της πεταλούδας, του Κολοσσού της Ρόδου, το νησί της φιλίας ανάμεσα τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο», σημείωσε ότι «η φιλοδοξία μας είναι του χρόνου τον Ιούνιο στη Ρόδο να αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε μια δομή ασφάλειας και σταθερότητας, όπως θα περιγραφεί στις συζητήσεις μας, για την Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στόχος είναι η θετική ατζέντα. «Ζούμε σε μια δύσκολη περιοχή. Η μία κρίση συνοδεύει την άλλη, αλλά πρέπει να πούμε ότι τουλάχιστον η βόρεια πλευρά της συνεργασίας μας, είναι καλύτερα από πέρσι. Η Βουλγαρία για πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πετυχημένη, και αποτέλεσε βοήθεια για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Οι χώρες της «Βορείου Μακεδονίας», της Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδος βαθαίνουμε τη συνεργασία μας και από πέρσι ξεκινήσαμε μια συνεργασία οι βαλκανικές χώρες μαζί με τις χώρες του Visegrad», ανέφερε.
Παράλληλα, επεσήμανε πως «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η περιοχή μας αυτό το χρόνο ήταν και πάλι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό», υπογραμμίζοντας ότι «η ουσιαστική λύση γι' αυτό το ζήτημα: το σταμάτημα των πολέμων, το σταμάτημα των συγκρούσεων, το σταμάτημα των καταστάσεων όπως τα ζούμε στη Λιβύη, στην Υεμένη, στη Συρία, στο Ιράκ»
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι είναι «ζήτημα - κόμβος για όλη την περιοχή που συναποτελούμε εμείς».
«Συζητήθηκε στο Κραν Μοντανά για 11-12 μέρες συνεχών διαπραγματεύσεων και παραμένει ανοιχτό. Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ευχή μας για ένα ενωμένο νησί, για μια Κύπρο που είναι σημαία φιλίας με τον αραβικό κόσμο και να εξαλειφθεί το μεγάλο αγκάθι που είναι το καθεστώς των λεγόμενων εγγυήσεων και ασφάλειας, με την οποία το βόρειο τμήμα της Κύπρου παραμένει ένα κομμάτι της υπό κατοχή», υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό.
«Δείξαμε ότι δεν μπορεί ουδείς να κατατροπώσει τον άλλον, δεν μπορεί ουδείς να βάλει τον άλλο στη γωνία, δεν μπορούμε να ζήσουμε με ρεβανσισμούς και αλυτρωτισμούς», δήλωσε προσθέτοντας: «εύχομαι να υλοποιηθεί και να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για όλα τα προβλήματα της περιοχής μας είναι ότι εδώ δεν έχουμε αντίθεση ανάμεσα σε "Βορειομακεδόνες" και Έλληνες, αλλά έχουμε αντίθεση –και αυτό ισχύει για όλες τις συγκρούσεις- ανάμεσα σε δυνάμεις που θέλουν λύση και σε δυνάμεις αδράνειας, που βολεύονται από τη μη λύση και νομίζουν ότι μπορούν να έχουν κέρδη».