Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη Μακεδονία, η «απάντηση» στην παραφιλολογία και οι κάλπες
Σαφές μήνυμα από τη Μακεδονία, όπου μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να εκπέμψει για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα περιοδεύσει και στο Κιλκίς, αναμένεται να καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών και να επαναλάβει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να την ψηφίσει, όταν και εάν αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβουλίο.
Με τη δήλωση αυτή ο ίδιος βάζει τέλος στην παραφιλολογία, που υπήρξε (και με την βοήθεια φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ) ότι δήθεν είχε διαβεβαιώσει το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα ότι θα υποστηρίξει τη συμφωνία.
Την κατηγορηματική άρνηση του, έξαλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ την υποστήριξε και στον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Γιενς Πλετνερ, τον οποίο συνάντησε χθες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου εχει προγραμματισμένες επαφές με κορυφαία πολιτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων είναι και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.
Την ίδια ώρα, στο κόμμα της Πειραιώς παρακολουθούν την εντεινόμενη λαϊκή αναταραχή, κυρίως σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος, εξαιτίας της συμφωνίας που υπεγράφη στις Πρέσπες. Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε ξεκάθαρα ότι η παράταξη "καταδικάζει απερίφραστα τη βία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται", απαντώντας έτσι στις επιθέσεις τόσο του κ. Τζανακόπουλου όσο και του κ. Καμμένου ότι δήθεν ο κ. Μητσοτάκης υποκινεί τις αντιδράσεις αυτές.
Η ΝΔ, όπως και στο παρελθον έτσι και τώρα, δηλώνει ότι δεν την εκφράζουν τέτοιου είδους ακραίες κινητοποιήσεις, αν και σέβεται απολύτως την έκφραση δυσφορίας των πολιτών απέναντι σε μία πολιτική, που δεν υπερασπίζεται, όπως λένε στο κόμμα, τα εθνικα δίκαια.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, το πρόβλημα το έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της εκλογικής κατάρρευσης και όχι η ΝΔ, που κινείται πλέον σε τροχιά αυτοδυναμίας.
Για το κόμμα του κ. Καμμένου δε, εκτιμούν ότι υπάρχουν πλέον φαινόμενα διάλυσης, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στην επανάληψη των αόριστων καταγγελιών περί άσκησης πιέσεων σε βουλευτές και στελέχη του.