Σκοπιανό: «Βαρύ» το πολιτικό κόστος σε νούμερα και... λαϊκές αντιδράσεις
Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Τσίπρα από τη συμφωνία για το Σκοπιανό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανές, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητεί τώρα επικοινωνιακό «καταφύγιο» στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου».
Το ότι η κοινή γνώμη έχει σηκώσει «κόκκινη κάρτα» στο κόμμα της Κουμουνδούρου δεν αποτυπώνεται μόνο στην τελευταία δημοσκόπηση, η οποία καταγράφει μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, προβάδισμα σχεδόν 15% για τη ΝΔ και τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών να τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Η λαϊκή οργή έχει πάρει σάρκα και οστά, όπως προκύπτει από τις έντονες αποδοκιμασίες του πλήθους στα Γιαννιτσά σε βάρος του Σταύρου Κοντονή και της Θεοδώρας τζάκρη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης «δυναμίτισε», πάντως, την έξαλλη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, στον απόηχο της συμφωνίας εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια, χαρακτηρίζοντας τους περαστικούς πολίτες, που του επιτέθηκαν με «γιουχαρίσματα», ως «φασίστες» και «χιτλερικούς».
«Δεν κάνουμε διάλογο ούτε με φασίστες ούτε με τους χιτλερικούς. Ορισμένοι από αυτούς ήταν σήμερα στα Γιαννιτσά. Είχαν έρθει εκεί για να εκφράσουν με αυτόν τον τραμπούκικο τρόπο, που ξέρουν, την αντίθεσή τους. Λίγοι ήταν, λίγοι θα μείνουν και θα ελαχιστοποιούνται, διότι η συμμορία της Χρυσής Αυγής, έχει καταλάβει ο κόσμος και τι είναι και τι επιδιώκει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πατώντας στη γνωστή «γραμμή» πρωθυπουργού και κυβέρνησης, ότι ακροδεξιά στελέχη της ΝΔ «τροφοδοτούν» τη βία, ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε πως πληροφορήθηκε ότι σε μία άλλη ομάδα, «πάλι 10-15 ατόμων, υπήρξαν στελέχη της ΝΔ», τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε «μεγάλη ταραχή».
Σε «αναμμένα κάρβουνα» φαίνεται, πάντως, πως κάθεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «ζυγίζοντας» απώλειες στη σκιά της συμφωνίας, με το κόμμα του κ. Τσίπρα να χάνει έδαφος και την παράταξη του κ. Καμμένου να «αποδεκατίζεται», αφού τα τελευταία 24ωρα οι παραιτήσεις βουλευτών του υπουργού Εθνικής Άμυνας πέφτουν «βροχή»!
Την ίδια στιγμή, στην Ηρώδου Αττικού δείχνουν «μουδιασμένοι» με τις αποκαλύψεις του Δημήτρη Καμμένου, που διεγράφη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ έχοντας ψηφίσει την πρόταση μομφής της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση έδωσε το όνομα με αντάλλαγμα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Οι δηλώσεις του τέως βουλευτή του Πάνου Καμμένου «κουμπώνουν», στο μεταξύ, τη δεδομένη χρονική περίοδο, κατά την οποία οι «ζυμώσεις» για την επίτευξη μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα κορυφώνονται σε ανώτατο, ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ερχόμενη Πέμπτη στο Eurogroup θα φανεί, αν οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται από το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν βάση ή όχι, διότι με δεδομένη τη «γραμμή» του Βερολίνου, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι δανειστές να δώσουν «κάτι πολύ μικρό» στη χώρα μας ως προς από το «μέτωπο» της ελάφρυνσης.
Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα αποκαλυπτήρια του κ. Καμμένου, τα οποία θυμίζουν σενάρια, που είχαν «παίξει» διεθνή ΜΜΕ όσο οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού ήταν ακόμα σε εξέλιξη. «Δεν υπάρχουν ανταλλάγματα», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Νίκος Κοτζιάς, πετώντας «φωτιές» για τα βέλη, που ο ίδιος δέχεται για την υπογραφή του στη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις φέρουν μορφή «χιονοστιβάδας», καθώς και στην αντίπερα όχθη κοινοβούλιο και κοινωνία «βράζουν». Ενδεικτική η ένταση μέσα και έξω από τη Βουλή των Σκοπίων. Εντός τη αίθουσας οι βουλευτές του VMRO φώναζαν «προδότες», χτυπώντας το χέρι στα έδρανα, ενώ μιλούσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, την ώρα που το συγκεντρωμένο πλήθος διαδήλωνε, ζητώντας την παραίτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού.
Πάντως, με πλειοψηφία 69 ψήφων υπέρ και 40 κατά, αποφασίστηκε ότι η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος.
Πλέον, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.
Σημειώνεται πως στη συνέχεια ο λόγος περνά τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, στον οποίο θα αποσταλεί το σχετικό νομοσχέδιο για υπογραφή. Από ' κει και πέρα «μυρίζει» αβεβαιότητα, καθώς ο ίδιος έχει τονίσει πολλάκις πως τάσσεται κατά της συμφωνία, θέτοντας «βέτο» ως προς το erga omnes και τη Συνταγματική αναθεώρηση.
Αν ο Ιβάνοφ δεν υπογράψει, τότε το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στη Βουλή, για να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία.
Στην περίπτωση της απόλυτης πλειοψηφίας, η συμφωνία αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.