Πατριωτική η συμφωνία για το Σκοπιανό, σημείωσε ο Κοτζιάς
Με την αναφορά «κανείς δεν θέλει πιο πολύ από τους λαούς της Βαλκανικής τη λύση στο πρόβλημα» ξεκίνησε η ομιλία του Νίκου Κοτζιά στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εις βάρος της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική γιατί μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που υπάρχει πραγματικά το πρόβλημα».
Αναφερόμενος στην κριτική της ΝΔ, ο ΥΠΕΞ είπε πως «διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο με πόλεμο.Πείτε στο ίσα, αν το πιστεύετε, οτι θέλετε ανατροπή Διεθνών Συνθηκών».
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «πώς γίνεται να λένε στα Σκόπια οτι τα παραδίδουν όλα σ'εμάς κι εσείς εδώ να λέτε οτι τα παραδίδουμε όλα σ'αυτούς; Είστε οπαδοί της αδράνειας, να μη γίνεται τίποτα!».
«Μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα έγιναν τα τελευταία 29 χρόνια. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα δημιουργούνται για τα Σκόπια που θα αλλάξουν Σύνταγμα και όνομα».
«Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε ότι βρήκαμε μπροστά μας. Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913. Αν λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε εμείς αυτή τη συνθήκη, ο Ερντογάν θα λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης», σημείωσε.
Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι όλοι θέλουν η κυβέρνηση να λύσει το θέμα και εκτίμησε ότι υπάρχουν δυο πολιτικοί στην Ελλάδα: αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που κάνουν καριέρα ζητώντας τη μη λύση.
«Η ΝΔ κυβέρνηση δέκα χρόνια με επτά υπουργούς Εξωτερικών. Δεν μας λέει τη θέση της όμως. «Ντρέπεστε για αυτά που κάνατε. Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε;» πρόσθεσε
Υποστήριξε ότι υπήρξαν στιγμές «καλής» διπλωματίας και «κακής» διπλωματίας. Χαρακτήρισε καλή την περίοδο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι αλλά κακή μια επταετία που η χώρα διαπραγματεύονταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και εσωτερικό το σκέτο «Μακεδονία». Τότε δεν υπήρχε erga omnes.
Ο κ. Κοτζιάς συνέχισε σε υψηλούς τόνους κατά της ΝΔ, λέγοντας πως «άκουσα το επιχείρημα ότι δίνουμε την ΑΟΖ με το κατάπτυστο άρθρο 13. Αυτό το άρθρο είναι επί λέξη στην ενδιάμεση συμφωνία, που θεωρήσατε σπουδαία εσείς και το κόμμα σας».
Για την κριτική που έχει δεχθεί η συμφωνία αναφορικά με την εθνότητα, είπε ότι «εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα. Η άλλη πλευρά θα επικαλεστεί εσάς.».
Για το ζήτημα της γλώσσας, ο υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε «υπήρχε μακεδονική γλώσσα στην αρχαιότητα; Η Γιουγκοσλαβία ακουλούθησε το σύστημα της σοβιετικής ένωσης, και το 1954 αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα. Τι κάνατε τότε, που κυβερνούσατε;» είπε αναφερόμενος στη ΝΔ. «χω μια υποψία ότι στη ΝΔ έχουν μπερδέψει το όνομα με τον επιθετικό προσδιορισμό. Το όνομα είναι πέρα για πέρα erga omnes. Και τους σέβομαι τους Σκοπιανούς που το δέχτηκαν αυτό». πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα σχολικά βιβλία και την κατηγορία ότι δεχόμαστε να εξεταστούν και τα δικά μας βιβλία αναρωτήθηκε αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ελληνικά βιβλία. Είπε ότι είναι η διεθνής πρακτική η οποία εφαρμόστηκε και στην περίπτωση Γερμανίας-Πολωνίας.
Για τα εμπορικά σήματα υποστήριξε ότι έγινε μελέτη με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών βρέθηκαν περίπου 3.000 εταιρείες. Μαζί με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, όπως έγινε και στο παρελθόν, συμφωνήθηκε να υπάρξει διεθνείς επιτροπή για μια τριετία ώστε να ελέγξει τα εμπορικά ονόματα.
Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ και το χρονοδιάγραμμα παρουσίαζε επιστολή που έστειλε στον γγ. του Οργανισμού στην οποία υπενθυμίζει ότι αν περάσει η επικύρωση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ δικαιούνται να πάρουν πρόσβαση. Δεν γίνονται μέλη, αρχίζει διάλογος. Μέλη θα γίνουν αν ικανοποιήσουν τους όρους της Ελλάδας.