Θέλουμε μια λύση που σέβεται τις αξίες του άλλου, είπε ο Τσακαλώτος
Παραφράζοντας ένα αγγλικό ποίημα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας «τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο την Ελλάδα ξέρουνε;», ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να σταθμίσουν την πραγματική κατάσταση και θέση της ΠΓΔΜ, να κατανοήσουν τη συγκυρία στην Ευρώπη και τις συνθήκες στο χώρο των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «καμία κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει και καμία χώρα δεν μπορεί ζήσει αν δεν μπει στα παπούτσια των άλλων για να καταλάβε»ι.
Παράλληλα, μίλησε για την οικονομική κατάσταση της γειτονικής χώρας και τα προβλήματά της.
«Ξέρετε τα τεράστια προβλήματα αυτής της χώρας; τις διαφορές τους μεταξύ Αλβανών και Σλάβων; Τους πολέμους που έχουν περάσει; τις επιθέσεις που έχουν υποστεί; τις προσπάθειες της Τουρκίας να μπουν μέσα; Τα έχουμε αναλύσει αυτά; είναι μέρος αυτής της συζήτησης;», σημείωσε.
«Εγώ ξέρω από την εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, του παππού μου, που είναι της δεκαετίας του '20. Υπάρχει ένας χάρτης της Ελλάδας και για τους Βόρειους γείτονες μας. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη λέξη "Μακεδονία" που αρχίζει από την Ελλάδα και πάει μέχρι κάτω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η γλώσσα- τη Μακεδονική που προέρχεται από την οικογένεια των σλαβικών γλωσσών- πώς είναι δυνατόν να υπάρχει, μετά να μην υπάρχει, μετά τη δεκαετία του '70 να ξανα-υπάρχει και τώρα η συγκυρία να λέει ότι δεν υπάρχει αυτή η γλώσσα. Δηλαδή, στα διαλείμματα που δεν υπάρχει- γιατί η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη- αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν σε κάποιο μοναστήρι που έχουν πάρει όρκο σιωπής; Όρκο μέχρι να ξανα-υπάρξουν οι ελληνικές συγκυρίες τέτοιες ώστε να μπορούν να μιλήσουν; Τι ακριβώς λέτε γι αυτή τη χώρα;», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος δήλωσε ότι «θέλουμε μια λύση που σέβεται τις αξίες του άλλου. Δεν είναι επιβολή, όπως ακούω. Είναι συμφωνία που αποβλέπει στη συνεργασία και την ανάπτυξη. Είναι μια συμφωνία που κατανοεί ότι για να λυθεί μια κρίση προϋπόθεση είναι όλοι να έχουν κατανοήσει τον εαυτό τους. Τελειώνω από εκεί που άρχισα: τι ξέρουνε για την Ελλάδα, αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουνε»..