Σταθάκης: Ευνοϊκή πρόκληση η συμφωνία για το Σκοπιανό
Ως ευνοϊκή πρόκληση για τη χώρα που μόνο θετικά πρέπει να απαντήσει, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας λόγο για δύο πολύ ευνοϊκές συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα.
Την απαλλαγή της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπίων με μία νέα ηγεσία που είναι έτοιμη να δεχτεί σύνθετη ονομασία και δεν εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα, και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Βαλκανικού χώρου.
«Σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε μόνο θετικά. Και τα τρία θέματα που διεκδικούσαμε λύθηκαν και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και να προσθέσουμε θέματα που δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ. Σταθάκης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ.
«Τα τελευταία 25 χρόνια η χώρα διαπραγματευόταν με σωστές ελληνικές θέσεις. Το ερώτημα είναι γιατί δεν λύθηκε;» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε
«Είχαμε μια ευκαιρία επί Μητσοτάκη-Γκρουέφσκι που ήταν έτοιμοι να συζητήσουν αυτά τα τρία θέματα και να βρεθεί λύση. Το απόλυτο άλλοθι ήταν ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να υποχωρήσει στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. Τι άλλαξε σήμερα; Η γειτονική χώρα απαλλάχτηκε από την εθνικιστική της ηγεσία. Άλλαξε η εθνικιστική της ηγεσία και έρχεται μια ηγεσία που λέει είμαι έτοιμη να συζητήσω, δεν θέλω Βουκεφάλα, αλυτρωτισμούς και παίρνω σύνθετη ονομασία. Μια συγκυρία καλή. Εσείς τι θα κάνατε; Θα κλωτσούσατε την ευκαιρία; Η δεύτερη συγκυρία είναι ότι σήμερα, συγκροτείται ένα ενιαίος Ευρωπαϊκός Βαλκανικός χώρος με ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, ιδεών, εμπόριο, με οφέλη οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά».
«Η Ελλάδα, αφού διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, σωστά έβαλε τρία θέματα. Να μη θίγεται η αρχαία ιστορία, να μην αναγνωρίζεται μειονότητα εκτός συνόρων και να εγείρονται αλυτρωτικά θέματα και σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτές ήταν οι πάγιες θέσεις της χώρας μας» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.
Πρόσθεσε δε, ότι είναι λάθος της ΝΔ να υποστηρίζει ότι υπήρχε στις διαπραγματεύσεις το θέμα της γλώσσας. «Ποτέ δεν υπήρχε το θέμα της γλώσσας», σημείωσε, τέλος, χαρακτηριστικά.