«Τιμωρούν» την αριστεία με άλλοθι το «ηθικό πλεονέκτημα»
Η επιλογή του σημαιοφόρου στο Δημοτικό δια της κληρωτίδας έχει προκαλέσει πολιτική «θύελλα» εν μέσω θερινής ραστώνης, με τον Κώστα Γαβρόγλου να επιχειρηματολογεί για τα πάνω-κάτω στην Παιδεία με το άλλοθι του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς, το οποίο έχει ακυρωθεί με μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών, με τη φοροκαταιγίδα που πλήττει νοικοκυριά και ΜμΕ, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε λιτότητα διαρκείας ως το 2060!
«Η Αριστερά πρωτίστως είναι υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών σε όλους, ειδικά όταν μιλάμε για ένα κοινωνικό αγαθό όπως η παιδεία», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας στο ΑΠΕ, απαντώντας στα «πυρά» που δέχεται για τις αποφάσεις του στο χώρο.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, «η ευγενής άμιλλα πρέπει να καλλιεργείται αλλά με όρους ενός ηθικού κώδικα αξιών και όχι με τους νόμους της αγοράς. Δεν είναι δαρβινικό το σύστημα στα σχολεία μας. Και δεν πρέπει να είναι».
«Η εκπαίδευση αποσκοπεί στη μόρφωση όλων των πολιτών. Αυτή είναι η βασική μας αφετηριακή διαφορά με τη νεοφιλελεύθερη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Αριστεία για μας είναι όλα τα παιδιά να μπορούν να μορφωθούν σε ένα σχολείο, το καθένα να πάρει ό,τι του ταιριάζει, και κυρίως, να μπορούν να αποκτήσουν την εμπειρία της χαρά της γνώσης», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι είναι «ο πρώτος νόμος μετά το 1974 που προχωρά όχι μόνο σε διοικητικές ρυθμίσεις αλλά ιδρύει νέους θεσμούς και καθιερώνει διαδικασίες που εξασφαλίζουν μία ουσιαστική εξωστρέφεια των ΑΕΙ».
«Ας το ξεκαθαρίσουμε και ας το καταλάβει η ΝΔ. Εμείς θα κάνουμε το παν να αναβαθμίσουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια. Και θα προβάλλουμε όλων των ειδών τις αντιστάσεις στη βαθμιαία ιδιωτικοποίησή τους».
Ο ίδιος τονίζει-αν και επιμένει στις διαχωριστικές γραμμές με την αντιπολίτευση-ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη συναίνεση στα θέματα της παιδείας, παρατηρεί: «Δυστυχώς όμως βλέπω ότι σε αυτό το πολιτικό μπλοκ της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να κυριαρχεί ένας ακραίος εθνικολαϊκιστικός και νεοφιλελεύθερος λόγος».
«Βέβαια, επειδή δεν είναι σε θέση να έρθουν τα κόμματα αυτά σε πλήρη σύγκρουση με τους πανεπιστημιακούς, παρά τους λεονταρισμούς ότι θα καταργήσουν τον νόμο κτλ. υπερψήφισαν έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό άρθρων», συμπληρώνει.
Πάντως, αν και μέχρι πρότινος ο ίδιος μιλούσε για κατάργηση των πανελληνίων σε βάθος τριετίας, τώρα κάνει λόγο για ορίζοντα πεντατετίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γαβρόγλου είπε δεν μπορεί να υπάρχει εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, χωρίς κάποιου είδους εξετάσεις».
«Για μια αρχική περίοδο τριών χρόνων πρέπει να υπάρχει ένα μικτό σύστημα εξετάσεων - «ένα ποσοστό το απολυτήριο, ένα ποσοστό τα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα» - συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι «είναι απολύτως ρεαλιστικό σε πέντε χρόνια το σημερινό σύστημα εξετάσεων να αποτελεί παρελθόν», πρόσθεσε.