Σκοπιανό: Δύσκολη εξίσωση οι 180, «γρίφος» η στάση ΚΙΝΑΛ
Τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία», όταν αυτή τεθεί στην... κρίση της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει» στηρίξεις σε άλλους πολιτικούς χώρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη πλειοψηφία.
Αναμφίβολα, στην εγχώρια πολιτική σκηνή θα μυρίσει «μπαρούτι» το θερμό αυτό καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει τα επικοινωνιακά «όπλα» της και την αντιπολίτευση να λαμβάνει θέση «μάχης».
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει «γέφυρες» στο ΚΙΝΑΛ - και - για το εθνικό αυτό ζήτημα είναι γνωστό. Άγνωστη, ωστόσο, είναι η πρόθεση της Φώφης Γεννηματά, την ώρα που κορυφαία στελέχη της ασκούν δριμεία επίθεση κατά των χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα ως προς το «μέτωπο» του Σκοπιανού. Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του τόνισε σχετικά: «Δυστυχώς, όταν ασκείς εξωτερική πολιτική σε επίπεδο πρωθυπουργού, χρησιμοποιώντας ζητήματα όπως το όνομα ως όχημα διεμβολισμού της αντιπολίτευσης, πρωτίστως διεμβολισμού της κεντρώας και κεντροαριστεράς αντιπολίτευσης, ή ως μηχανή δημιουργίας προβλημάτων στη μείζονα αντιπολίτευση, δεν μπορεί να σκεφθείς τις πραγματικές εθνικές προτεραιότητες».
Η στάση του ΚΙΝΑΛ την κρίσιμη ώρα αποτελεί ένα «γρίφο», τουλάχιστον προς το παρόν. Στη ΝΔ «διαβάζουν» ως αρνητικά τα μηνύματα που φτάνουν από την παράταξη σχετικά με την έγκριση της συμφωνίας. Ωστόσο, η περίπτωση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Πληροφορίες λένε πως ο ίδιος θα παράσχει το «σωσίβιο» στον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, γεννάται το ερώτημα, τι θα σηματοδοτήσει ένα πιθανό «ναι», εάν η κυρία Γεννηματά έχει πει «όχι»; Συνεπώς, ο κ. Θεοδωράκης έρχεται αντιμέτωπος με μία δύσκολη πολιτική εξίσωση.
Ότι λαλούν πολλοί κοκόροι στο ΚΙΝΑΛ σχετικά με το ζήτημα του Σκοπιανού το επιβεβαίωσε, πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στο «Θέμα 104,6» την Τετάρτη, τόνισε πως «παλεύουν να μην διασπαστούν», δίνοντας έτσι το στίγμα...
«Περιμένουμε να μας δοθεί το πραγματικό κείμενο της συμφωνίας για το όνομα των Σκοπίων, προκειμένου να τοποθετηθούμε», είπε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό για αυτά που λέει.
«Αν δεν δούμε το κείμενο της συμφωνίας, δεν έχουμε υποχρέωση να πούμε την γνώμη μας. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό για αυτά που λέει», ανέφερε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή, εκεί έχουμε υποχρέωση να πάρουμε θέση».
«Πασχίζουμε να μην διασπαστούμε. Συνεπώς δεν θέλω να εξηγήσω την στάση των συναδέρφων μου και των συντρόφων μου. Αυτή η προσπάθειά μας να μείνουμε ενωμένοι και να μην προσβάλουμε όλους εκείνους που ήρθαν και ψήφισαν. Έχουμε δώσει τον λόγο μας, να είμαστε ενωμένοι. δεν είναι ώρα τώρα να μπω σε αυτόν ο διάλογο», επεσήμανε.
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν μπορεί να υπάρξουν δυο διαφορετικές στάσεις μέσα στο Κίνημα. «Δεν εννοώ δυνατότητα δυο διαφορετικών στάσεων στο θέμα. Αλλιώς νοθεύεται το μήνυμα και σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της κοινωνίας να είμαστε ενωμένοι. Ο δρόμος είναι ένας».
Ξεκινά η «μάχη» για τους 180
Σε κάθε περίπτωση, το «παιχνίδι» των «180» ξεκινά για την κυβέρνηση Τσίπρα όσον αφορά την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου κάνει λόγο για ευρύτατη πλειοψηφία, οπότε το έργο τώρα θα παιχτεί στη Βουλή.
Μιλώντας στην ΕΡΤ την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η συμφωνία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή πριν την υπογραφή της.
Ο ίδιος, μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα περί διγλωσσίας, υποστηρίζοντας πως επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προσήλθε σε Συμβούλιο Αρχηγών με τον πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Εξωτερικών (Αντώνη Σαμαρά) να έχουν διαφορετικές θέσεις.
«Η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική», τόνισε.
Απαντώντας στον Μ. Βορίδη που υποστήριξε ότι η συμφωνία από μόνη της παράγει «έννομες συνέπειες», απάντησε ότι η ίδια η συμφωνία προβλέπει ότι θα ενεργοποιηθεί μόνο αφότου κυρωθεί.