Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεδηλωμένης έως και πρόταση μομφής στη «φαρέτρα» Μητσοτάκη
Με ένα μεγαλοπρεπές «όχι», αναδεικνύοντας το οξύμωρο ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας προχωρεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες ως προς τα εθνικά θέματα, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του διαφωνεί, αλλά ωστόσο δεν αντιδρά, απαντά η ΝΔ στη συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού για το Σκοπιανό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στις εννέα και μισή το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο (το ραντεβού ζητήθηκε από χθες ), αναμένεται να τοποθετηθεί επί της ουσίας στα όσα έχουν συμφωνήσει οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων, ενώ παράλληλα θα θέσει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ζήτησε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, οπότε ο ίδιος αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στο ζήτημα της ταυτότητας των γειτόνων μας, αλλά και της γλώσσας, η οποία - βάση της συμφωνίας - θα προσδιορίζεται ως «μακεδονική» . Θα τονίσει ότι αυτά τα δυο σημεία σε συνδυασμό με το όνομα δεν ακυρώνουν τις αλυτρωτικές βλέψεις της γειτονικής χώρας, αλλά αντίθετα τις διατηρούν.
Ακόμη, θα θυμίσει ότι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή το 2008 έχει δώσει μάχη στο Βουκουρέστι και για τα δύο αυτά ζητήματα, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν από την άλλη πλευρά, οπότε προχώρησε στην άσκηση βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ .
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επικαλεστεί την απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το 1992, όταν είχε απορριφθεί το ενδεχόμενο χρήσης της λέξης «Μακεδονία». Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισημάνει, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ότι η θέση αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο μετά από τη σύγκληση ενός νέου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφύγει ένα τέτοιο συμβούλιο, για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Καμμένο.
Σε ό,τι άφορα το πολιτικό ζήτημα, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημείωναν αργά χθες το απόγευμα ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία, καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι την καταψηφίζουν και άρα δεν έχει στην πραγματικότητα την πλειοψηφία των 151 εδρών. Πρόκειται, συνέχιζαν τα ίδια πρόσωπα, για ένα μείζον εθνικό θέμα , στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη ΝΔ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά , προκειμένου να πιέσουν τον κ. Καμμένο να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. «Θα στηρίξει τον ΥΠΕΞ, που φέρνει μια συμφωνία, την οποία ο ίδιος καταψηφίζει; », τόνιζαν δεικτικά οι υπέρμαχοι της σχετικής πρότασης.
Σε κάθε περίπτωση, το Σκοπιανό μπορεί να είναι - σύμφωνα με τη ΝΔ - η θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα , καθώς ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους είναι πλέον εμφανής, ακόμη και στους πλέον καλόπιστους πολίτες. Η πίεση που θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα προς τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο, θα είναι μεγάλη και δεν φαίνεται να υπάρχει στη ΝΔ δεύτερη άποψη. Οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν ήδη ενημερωθεί για τις στρατηγικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη και είναι απολύτως σύμφωνοι, καθώς αυτή η συμφωνία απέχει από τις θέσεις και των δυο πρώην πρωθυπουργών.