«Βόρεια Μακεδονία»: Μακρύς και δύσβατος ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας
Μέσα σε μόλις έξι μήνες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνώντος κόμματος, στα... «μουλωχτά», δίχως πλήρη ενημέρωση προς τη Βουλή και εθνική «γραμμή», αγνοώντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και το ηχηρό «όχι» της κοινής γνώμης, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε το όνομα «Μακεδονία» και περιχαρής, που... «πέτυχε εκεί, όπου οι άλλοι απέτυχαν», όπως συνηθίζει να λέει, ανακοίνωσε την ιστορική, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, συμφωνία για το Σκοπιανό στο λαό.
Το «Severna Makedonija» / Βόρεια Μακεδονία με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα είναι ο πυρήνας μίας συμφωνίας, που με μία δεύτερη μετάφραση θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία έδωσε γήπεδο στον έτερο διαπραγματευτή να παίξει μπάλα. Πώς; Ενώ η δική του κυβέρνηση «καίγεται» για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς να συμβιβάζεται ως προς τους όρους της Αθήνας. Ουσιαστικά, ό,τι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής Βουλής είναι το μεγάλο «αγκάθι» για την τελική επισφράγιση της συμφωνίας στη γειτονική χώρα. Ο λόγος βέβαια για το erga omnes, για το οποίο προβάλλει σθεναρή αντίσταση η αντιπολίτευση στα Σκόπια.
Από την πλευρά τους, οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ έστειλαν το μήνυμα μίας ιστορικής λύσης, η οποία προβλέπει οφέλη για την κάθε χώρα ξεχωριστά, ωστόσο ο διάβολος κρύβεται… στα «κουκιά», που καλούνται και οι δύο κυβερνήσεις να συγκεντρώσουν, έτσι ώστε η συμφωνία να επικυρωθεί με τη «βούλα» της Βουλής Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Βέβαια, το χθεσινό, δεύτερο στη σειρά, τηλεφώνημα, άνοιξε το δρόμο για τις Πρέσπες, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά…
Ένα πρώτο «δείγμα» του σκληρού ροκ που αναμένεται να παιχτεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, είναι το ξεκάθαρο «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τη συμφωνία, το οποίο συνοδεύτηκε αφενός από ένα βαρύ «κατηγορώ» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και από μία προειδοποίηση προς τον Αλέξη Τσίπρα, να μην βάλει την υπογραφή του. Σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, έχοντας ζητήσει από χθες συνάντηση μαζί του. Υπενθυμίζουμε πως όπως είχε γράψει το «Xrimaonline.gr», η ΝΔ ενδέχεται να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, αν πράγματι οι ΑΝΕΛ κρατήσουν το «βέτο» μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο Πάνος Καμμένος, πάντως, δεν ψηφίζει, αλλά δεν αποχωρεί κιόλας από το κυβερνητικό σχήμα, όπως ακριβώς φαίνεται εξάλλου πως έχει συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα: να σηκώνει «αντάρτικο», δίχως να προκαλεί κυβερνητική ρήξη. Ο ίδιος, βέβαια, καλλιεργεί την εντύπωση του υψηλού πατριωτικού αισθήματος, προεξοφλώντας παράλληλα «ναυάγιο» όσον αφορά το τελικό στάδιο της έγκρισης της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. «Δεν περνά», είπε μόλις χθες. Πρόκειται, πράγματι, για δύσκολη εξίσωση, αφού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 της Βουλής, ενώ από την ημέρα κατάθεσης της λύσης ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν και τοποθετείται το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, μεσολαβούν και αξιοσέβαστος χρόνος και πολλά βήματα.
Στην ίδια «τροχιά» κινείται και η ελληνική κυβέρνηση. Αν δεν αλλάξουν τα πλάνα, τότε το έργο θα «παιχτεί» στην ευρεία πλειοψηφία. «Μία κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, διατηρώντας στο τραπέζι το σενάριο των «180».
Το πολιτικό «χαρτί» που επιχείρησε να τραβήξει ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας το κεφάλαιο του Σκοπιανού ενώ όλα τα αφηγήματά του έχουν καταρρεύσει, δεν φαίνεται να του βγαίνει, καθώς ο στόχος των «180» μοιάζει ακατόρθωτος, ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας βρει στήριξη σε Ποτάμι, ΓΑΠ και… ανεξάρτητους. Οι «γέφυρες» στο ΚΙΝΑΛ έχουν πέσει, επίσης. Ωστόσο, το κόμμα αν και δεν τηρεί ξεκάθαρη στάση για το προς τα πού γέρνει η ζυγαριά, εντούτοις εκτιμάται δύσκολο να πει το «ναι» υπό το άγρυπνο μάτι του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στην Ηρώδου Αττικού μετρούν ξανά και ξανά τα κουκιά. Αν και γνωρίζουν πως πρόκειται για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, εντούτοις μέσω του Σκοπιανού κάνουν πολιτικό «παιχνίδι», επιχειρώντας να εκθέσουν στα μάτια της κοινής γνώμης την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το «φιάσκο» με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Ζητώντας ευρεία πλειοψηφία, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί την εθνική ευθύνη, επιχειρώντας παράλληλα να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ, «γυρίζοντας» στην Πειραιώς τα «πυρά» περί «ανευθυνότητας». Έτσι, θα έχει κινηθεί στην «πεπατημένη» της επίρριψης ευθυνών στον αντίπαλο, πάντα στη «σκιά» του γνωστού αφηγήματος του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Εκεί αποσκοπεί ο κ. Τσίπρας, ότι ακόμη και αν η συμφωνία δεν του βγει, εντούτοις θα φροντίσει μέσω επικοινωνιακών ελιγμών να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, ώστε να μην στιγματιστεί με την αποτυχία του Σκοπιανού. Η Αριστερά έκανε σκληρή διαπραγμάτευση, τα βρήκε με τους γείτονες, αλλά τόσο η αντιπολίτευση εδώ όσο και εκεί κινήθηκαν με μικροκομματικά κριτήρια, τα οποία έβαλαν πάνω από το εθνικό συμφέρον. Ιδού το νέο αφήγημα.
Οι κοινωνίες
Από σήμερα, πάντως, ο λόγος περνά στις κοινωνίες. Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει τα όργανα, με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας, πιθανότατα το ερχόμενο Σάββατο, καθώς και παλλαϊκής συγκέντρωσης στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος.
Οι οργανωτές φιλοδοξούν να κατεβάσουν στην Αθήνα περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες, για να διαδηλώσουν εναντίον της συμφωνίας, την οποία θεωρούν ως ξεπούλημα της Μακεδονίας.
Μεγαλύτερος αναμένεται να είναι ο «πονοκέφαλος» για τον Ζάεφ, αφού η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί υπό την λαϊκή κρίση σε δημοψήφισμα.
Ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι δυο πλευρές μέχρις ότου εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, προβλέπεται μακρύς και δύσβατος, δίχως να αποκλείονται δυσάρεστες εκπλήξεις.