Ο Τσίπρας να μην υπογράψει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, προειδοποίησε ο Μητσοτάκης
Νέο γύρος ακόμα μεγαλύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει της συμφωνία.
Σε σχετική δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ το βράδυ της Τρίτης, τονίζονται οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει πως «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».
Αναφερόμενος στη διάρκεια των συζητήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ θέτει στο στόχο του, έμμεσα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιάς, λέγοντας πως «ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή».
Βάζοντας στο «παιχνίδι» και τον Προκόπη Παυλόπουλο και αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει με νόημα ότι «θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη».
Αναφερόμενος στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας, ο αρχηγός της ΝΔ λέει πως «με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της "μακεδονικής γλώσσας" και της "μακεδονικής εθνότητας" συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως «η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.
Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη» προσθέτει.
Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία»