Συγχαρητήρια από Νίμιτς και ΝΑΤΟ σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία
Με ιδιαίτερα θετικά τρόπο γίνεται δεκτή από το εξωτερικό η συμφωνία για το Σκοπιανό στην οποία κατέληξαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως «πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, αποτέλεσμα χρόνων υπομονετικής διπλωματίας και αποδεικτική της θέλησης των δύο ηγετών να επιλύσουν μια διαφωνία που επηρέαζε την περιοχή για πολύ».
Ο Νορβηγός αξιωματούχος πρόσθεσε πως «τώρα καλώ και τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία στην οποία έφτασαν οι δύο ηγέτες». Τέλος, τόνισε πως «τα Σκόπια θα μπουν σε τροχιά για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που θα βοηθήσει στην προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
Μήνυμα Νίμιτς
Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο μεσολαβητής.
Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, τονίζει πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και στέκεται στην υποστήριξη του γ.γ. του ΟΗΕ. Αναφέρεται επίσης στον αείμνηστο προκάτοχό του Σάιρους Βανς «του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια είχε διαρκή συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή αυτή».
Καταλήγοντας, ο Μάθιου Νίμιτς συγχαίρει ιδιαίτερα τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. «Πάνω απ 'όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρει ο κ. Νίμιτς.