Νέο κρεσέντο απειλών από την Τουρκία για τους «8»
Σε ακόμα ένα σόου απειλών κατά της Ελλάδας προχώρησε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ, με αφορμή την απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μποζντάγ υπενθύμισε ότι μετά την απελευθέρωση των 8 στην Ελλάδα, η Τουρκία πάγωσε τη συμφωνία που είχε με την Αθήνα για την επανεισδοχή προσφύγων, λέγοντας ότι καταδικάζουν αυτή τη στάση της Ελλάδας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι το πάγωμα της συμφωνίας θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα.
«Στο σημείο που βρισκόμαστε οι πραξικοπηματίες προστατεύονται», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «παραβίαση του των κανόνων μεταξύ των δύο χωρών και τους διεθνούς δικαίου».
Όπως είπε «όπου και να είναι οι τρομοκράτες γκιουλενιστές, είτε εντός είτε εκτός της χώρας δεν θα τους αφήσουμε. Εμείς θα τους πάμε αυτούς στο δικαστήριο και στο όνομα του λαού μας θα ζητήσουμε λογαριασμό. Όλοι και ο τρομοκράτης Γκιουλέν θα βγουν στο τέλος ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό η Τουρκία θα το πετύχει. Εμείς αυτό θα το πετύχουμε, δεν υπάρχει διαφυγή», ανέφερε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι το θέμα δεν έχει σχέση ούτε με το ΝΑΤΟ, ούτε με την ΕΕ και πως είναι ένα διμερές θέμα με την Ελλάδα. Όπως είπε, δεν θα αποδεχτούν να μετατραπεί σε θέμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Και η Ελλάδα δεν είναι σωστό να μεταφέρει το θέμα εκεί».
Ακόμα, σημείωσε πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στα χέρια της για να αντιμετωπίσει όλες τις αδικίες εναντίον της. «Δεν πρέπει να Ελλάδα αισθανθεί προσβολή από αυτό. Εάν εσείς κάνετε κάτι εναντίον της Τουρκίας τότε ασφαλώς και η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που έχει στα χέρια της», όπως δήλωσε.
Συνεχίζονται οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
Πέρα από τις επιθετικές δηλώσεις του Μποζντάγ, σε δεκάδες παραβιάσεις προέβησαν για άλλη μία φορά τουρκικά αεροσκάφη στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα, δύο από αυτά ήταν οπλισμένα.
Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί, συνολικά 10 αεροσκάφη, σε σχηματισμούς (F-16 και F-4) καθώς και μεμονωμένα δύο CN-235 προχώρησαν σε έξι παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε 59 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (28 από το ένα CN-235, 1 από το ένα ζεύγος F-16 & 30 από τον σχηματισμό των 2 F-16 & 2 F-4).
Σημειώνεται πως μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπερπτήση που πραγματοποίησε το ζεύγος F-16 του σχηματισμού των τεσσάρων (2 F-16 & 2 F-4) την 15:31 πάνω από τη νήσο Λεβίθα στα 24.300 πόδια.
Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.