Χρέος, φορολογία και Σκοπιανό σε πρώτο πλάνο στις επαφές Κυριάκου στο Μόναχο
Μια πρώτη, συνολική παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την πραγματική έξοδο της Ελλάδας από την πολύπλευρη κρίση είχε την ευκαιρία να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά σε ένα δύσκολο ακροατήριο, στο Συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο.
Ενώπιον Γερμανών αξιωματούχων, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, ως αντίβαρο στην υπερφορολόγηση των Ελλήνων.
Τόσο κατά την ομιλία του στο Συνέδριο όσο και κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους κκ. Βέμπερ και Έτινγκερ, καθώς και με την καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία είχε ολιγόλεπτη συνομιλία, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα βασίζεται δύο πυλώνες:
- Την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα περιβάλλον.
- Τη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση και να ενισχυθεί η κατανάλωση.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, είναι να μην αιφνιδιαστεί κανείς από την πολιτική, που ο ίδιο ς θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, εφόσον επικρατήσει στην κάλπη και αναδειχτεί ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Πάντως, συζητήσεις έχει ήδη κάνει με την ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ενημερώσει και το Δ.Ν.Τ, εφόσον αυτό παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν υπάρξει κοινό πεδίο συνεννόησης με τους δανειστές, τότε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στην υλοποίηση της πολιτικής του, η οποία θα φανεί και από τα πρώτα νομοσχέδια, που θα καταθέσει.
Στο Μόναχο και στις επαφές που είχε εκεί, ξεχωριστό κεφάλαιο ήταν τα εθνικά θέματα και ειδικότερα το Σκοπιανό. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διέψευσαν τι φήμες ότι η γερμανική πλευρά του άσκησε πιέσεις, ώστε ο ίδιος να στηρίξει την όποια συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι και ο ίδιος επιθυμεί μια δίκαιη λύση, που θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών, αλλά και συνολικά της βαλκανικής, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να σέβεται τα ιστορικά δεδομένα.