«Πάγο» στο erga omnes βάζει ο Ιβάνοφ ενώ ο Ζάεφ μιλά για «καταρχήν συμφωνία»
Εντείνονται οι «πονοκέφαλοι» για τον Ζόραν Ζάεφ στο πολιτικό «μέτωπο» της ΠΓΔΜ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για το όνομα.
Την ώρα που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δηλώνει πως έχει σημειωθεί καταρχήν συμφωνία με την Αθήνα,ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβάνοφ βάζει «πάγο» στο erga omnes, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για το μεγάλο «αγκάθι» των διαβουλεύσεων.
Ειδικότερα, όπως τονίζει ο ίδιος, δεν αποδέχεται το erga omnes όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της ονομασίας.
Πιο αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της προεδρίας της ΠΓΔΜ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η θέση του Προέδρου βασίζεται σε αρχές και συγχρόνως είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των προηγούμενων Προέδρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτή η θέση είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».
Υπενθυμίζεται πως ο Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο δεν συναινεί στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Εδώ δε θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δυτικός παράγοντας επιθυμεί να ψηφιστεί στη Βουλή η συνταγματική αναθεώρηση από τα 2/3 (και το VMRO δηλαδή), έτσι ώστε το επικείμενο δημοψήφισμα να απολαμβάνει της στήριξης σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ζάεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ θα επικυρωθεί στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πάει σε δημοψήφισμα, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος της πρωθυπουργίας του, ο Ζάεφ υπογράμμισε, ότι «δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ».
«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.
Ανέφερε δε, ότι σύντομα αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα -κάτι που όπως είπε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή».
Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα. «Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».
Ερωτηθείς για τα ονόματα που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, ο Ζάεφ απέφυγε να απαντήσει στο εάν η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ακόμη στο «τραπέζι», όνομα ου έχει αποκλειστεί από την πλευρά της Ελλάδας.