ΣΥΡΙΖΑ, ο φορομπήχτης: Ανακάλυψε (!) και αύξησε 26 φόρους σε 2 χρόνια
O Αλέξης Τσίπρας, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, έχει ανακαλύψει (!) και αυξήσει 26 φόρους, φτάνοντας στα όριά τους τους φορολογουμένους, οι οποίοι για το 2017 θα πρέπει να δουλεύουν 203 ημέρες, μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος!
Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους (συνολικά στο α’ εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 5,5 δισ. ευρώ «φρέσκα» χρέη, παρά το «πογκρόμ» κατασχέσεων) αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος υψηλού ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, υψηλών φορολογικών συντελεστών και επίμονης ύφεσης που καταδεικνύει ότι η τρέχουσα φορολογική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναιρεί κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης.
Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.
Στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν υπάρξει 26 φορολογικές αυξήσεις και επιβολή νέων φόρων.
Μερικοί από αυτούς είναι:
-Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.
-Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τον φόρο εισοδήματος αυξήθηκε από 42% σε 45%.
-Ο φόρος αλληλεγγύης αυξήθηκε από 2,8% σε 10%.
-Τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 29% αντί για 26%, τα μερίσματα με 15% αντί για 10%.
-Ο φόρος βενζίνης αυξήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τρία λεπτά ανά λίτρο, και στο ντίζελ οκτώ λεπτά ανά λίτρο.
-Οι φόροι στα αυτοκίνητα και ο φόρος καπνού αυξήθηκαν επίσης πολλές φορές - με αποτέλεσμα το 2016 περίπου 120.000 Έλληνες να παραδώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, ενώ το 20% καπνίζει τσιγάρα που είναι προϊόν λαθρεμπορίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, το μερίδιο των αφορολόγητων προϊόντων καπνού θα αυξηθεί από 20% το 2016 σε 25% το 2017.
Οι περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις δεν φέρνουν περισσότερα έσοδα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χρησιμοποιεί πολλή φαντασία για να σκεφτεί νέους φόρους.
Φέτος, εισήγαγε 10% ειδικό φόρο επί της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Εκτός από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, τα σταθερά τηλέφωνα και τα τέλη Διαδικτύου χρεώνονται με επιπλέον 5%.
Φόρος στον καφέ αυξάνει την τιμή του κιλού μέχρι και τέσσερα ευρώ και η τιμή ενός ποτηριού καφέ αυξάνεται περίπου 20 λεπτά του ευρώ.
Επειδή πολλοί καπνιστές μετακινούνται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα για λόγους υγείας ή λόγω των υψηλών φόρων καπνού, το Υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει και τα χρήματα εκεί: το υγρό φορολογείται με ένα ευρώ ανά 10 χιλιοστόλιτρα.
Περαιτέρω αυξήσεις αναμένονται το 2018 για τους Έλληνες
Από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο υπουργός Οικονομικών Οικονομικών θέλει να βάλει φόρους στην αγορά κινητών τηλεφώνων, tablet, φορητών υπολογιστών και προσωπικών υπολογιστών με ειδικό φόρο 2%.
Από το 2018, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να φορολογήσει τους τουρίστες. Θα πληρώνουν «φόρο διανυκτέρευσης».
Ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η χρέωση είναι μέχρι τέσσερα ευρώ την ημέρα. Η ένωση των ελληνικών εταιρειών τουρισμού φοβάται ότι αυτό θα αυξήσει το κόστος διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Ελλάδας κατά 5 έως 6%.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται κάτω από πίεση. Υποσχέθηκε στους πιστωτές της Ελλάδας ότι ο προϋπολογισμός της χώρας θα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά τα προσεχή έτη.
Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών βασίζεται κυρίως στις αυξήσεις φόρων.
Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν: Η αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία αρχίζει να αναπτύσσεται διστακτικά μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, θα μπορούσε να σταματήσει. ΣΘΥΡ