Σκοπιανό: Σκληρή πολιτική σύγκρουση με προεκλογικό «χρώμα»
Με φόντο το Σκοπιανό και τη συμφωνία, που προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς από το Βερολίνο, θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες μία εξαιρετικά σκληρή πολιτική σύγκρουση, η οποία θα έχει και έντονο προεκλογικό χρώμα.
Στη ΝΔ, όπου πληροφορούνται από τα ΜΜΕ την πρόοδο των συνομιλιών Αθήνας - Σκοπίων, ετοιμάζουν το δικό τους «οπλοστάσιο», καθώς θεωρούν δεδομένο ότι στην ονομασία της γειτονικής χώρας θα υπάρχει το όνομα «Μακεδονία», ενώ εκτιμούν ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς δεν έχουν διασφαλίσει ούτε το εύρος χρήσης ούτε την ακύρωση των αλυτρωτικών βλέψεων των γειτόνων μας.
Μια τέτοια συμφωνία, ανάφερε μιλώντας στο xrimaonline.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μακριά όχι μόνον από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, αλλά και από την στρατηγική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να ψηφίσει μία τέτοια συμφωνία, εφόσον φτάσει στη Βουλή και κατά συνέπεια, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει αλλού πολιτικά στηρίγματα.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν απίθανο να υποστηριχθεί τέτοια λύση και από τον Πάνο Καμμένο, ενώ ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής.
Βουλευτές της ΝΔ σημείωναν ότι για την κυρία Γεννηματά θα είναι εξίσου δύσκολο, τη στιγμή που ζητεί εκλογές «εδώ και τώρα» να στηρίξει μία τέτοια μείζονα πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον κ. Θεοδωράκη, οι απόψεις διίστανται καθώς είτε θα επιλέξει να λειτουργήσει ως μέρος του Κινήματος Αλλαγής και άρα να συμπορευθεί με την κυρία Γεννηματά ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ εκτιμούν ότι μπορεί το Σκοπιανό να είναι το θέμα ή η αφορμή για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και παρατηρούν την σχετική προετοιμασία που κάνει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του.
Από την οδό Πειραιώς δεν περνούν απαρατήρητες οι τοποθεσίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί επαναδιαπραγμάτευσης των ήδη ψηφισμένων μέτρων, όπως επίσης και τα σενάρια που διοχετεύονται στον Τύπο περί επαναφοράς της 13ης σύνταξης ή της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρεί βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στον δρόμο του λαϊκισμού, ξεχνώντας όλα τα δύσκολα μέτρα, που η κυβέρνησ του εισηγήθηκε στην τρόικα και τελικά ψήφισε.
Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη είναι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα οδηγήσει αυτόματα στη μείωση της φορολογίας, στην τόνωση της απασχόλησης (μέσω κινήτρων που θα δοθούν στις επιχειρήσεις) και στην βελτίωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.
Μια πολιτική που παρουσίασε και στην χθεσινή του ομιλία στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ.