Σκοπιανό: Σε Τσίπρα και Ζάεφ το «μπαλάκι» και η... ευθύνη για λύση
Το «γαϊτανάκι» δηλώσεων σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα… καλά κρατεί. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να δίνουν διαφορετικό στίγμα, την ώρα που το «πόκερ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ούτε ο χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου επιδιώκεται η εξεύρεση της λύσης αποτελεί κοινό σημείο.
Από τη μία ο Νικολά Ντμιμιτρόφ «βλέπει» συμφωνία ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου χαμηλώνει τον πήχη.
Εξερχόμενος της συνάντησής του με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για διαβουλεύσεις στο «τελικό στάδιο». Η «απάντηση», ωστόσο, από την Ηρώδου Αττικού αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις στην πιο «κρίσιμη καμπή».
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους… Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι»…
«Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου, η οποία «πάγωσε» τις εντυπώσεις περί ενός εύφορου κλίματος, όπως τις καλλιέργησε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.
Σε αυτό που συμφωνούν οι υπουργοί και των δύο χωρών είναι ότι το «μπαλάκι» των διαπραγματεύσεων περνάει πλέον σε επίπεδο πρωθυπουργών, άρα κι η πολιτική ευθύνη.
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών», δήλωσε χθες ο κ. Κοτζιάς.
«Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συνέχισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως «μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».
Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, με «φόντο» τα γκάζια του Βερολίνου.
«Η επίλυση της διαφοράς θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», ήταν το μήνυμα της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με την κυρία 'Αντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα προγράμματα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016, επισήμανε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι ακόμη διεθνή θέματα όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.
«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», τόνισε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κυρία 'Αντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει αύριο και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.
Σημειώνεται πως οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τρία ονόματα, το Gorna, το Severna και το Nova Makedonija. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έριξε στο τραπέζι την ονομασία «Μακεδονία του Κρούσεβο» (Krusevo Makedonija), την οποία φαίνεται πως απορρίπτει μέχρι στιγμής η Ελλάδα. Αντιθέτως, έχει ήδη ανάψει «πράσινο» φως για τη «μακεδονική», στη σλαβική εκδοχή «makedonski».
Την ίδια ώρα, νέα συλλαλητήρια ετοιμάζονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας και Σκοπίων. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, οι διοργανωτές των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία προετοιμάζουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την 6η Ιουνίου.