Με αρκετό «ζουμί» η συνάντηση του Κοτζιά με τον Πομπέο στις ΗΠΑ

Με αρκετό «ζουμί» η συνάντηση του Κοτζιά με τον Πομπέο στις ΗΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:03 Δημιουργία 22/05/18, 07:57
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Ως «πρώτη γραμμή της κρούσης» αναφορικά με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ κρίνονται οι επαφές που έχει από χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκε αναλυτικά στην παραβατικότητα της Τουρκίας, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Νομίζω ότι η σχέση των δύο κρατών βρίσκεται σε θετική πορεία. Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα και αναλυτικότερα στην συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα δικαιώματα που έχει διεθνώς και ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα πρόβλημα σε εισαγωγικά του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή».

Ο Πομπέο άκουσε με προσοχή την ανάλυση του Έλληνα υπουργού, ο οποίος διαπίστωσε ότι η αμερικανική πλευρά διακατέχεται από έναν σκεπτικισμό για την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας. Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της γειτονικής χώρας.

«Είναι και εκείνοι σκεπτικοί (για την Τουρκία). Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές σειρά και σειρά από πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Σημειώνεται πως η συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά από τις νέες απειλές που ανακοινώσε η αμερικανική κυβέρνηση για το Ιράν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε ότι το Ιράν ποτέ δεν θα έχει ξανά «δεσπόζουσα θέση στην κυριαρχία» της Μέσης Ανατολής, ενώ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Ο κ. Πομπέο έθεσε 12 προϋποθέσεις για μία «νέα συμφωνία» με το Ιράν, οι οποίες και σηματοδοτούν θεμελιώδεις αλλαγές, σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η συμφωνία του 2015, που είχε υπογράψει η Τεχεράνη με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και ακόμη πέντε μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Μεταξύ αυτών είναι η πλήρης απόσυρση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία, ο τερματισμός της στήριξης σε ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η διακοπή κάθε στήριξης στους Χούθι στην Υεμένη, η απελεύθερωση Αμερικανών πολιτών, που κρατούνται στη χώρα και ο τερματισμός των απειλών προς το Ισραήλ.

«Οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο εάν η Ουάσιγκτον γίνει μάρτυρας σημαντικών αλλαγών στην πολιτική της Τεχεράνης» διεμήνυσε ο κ. Πομπέο, προσθέτοντας ότι δεν ήταν οι ΗΠΑ, αλλά το Ιράν, που πυροδότησε με τη στάση του τις νέες απαιτήσεις.

Για το Σκοπιανό

Παρόλο που το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ δεν συζητήθηκε στο τετ α τετ των δύο ανδρών, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τις δύο συναντήσεις που προηγήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, τονίζοντας παράλληλα πως δεν ασκείται καμία πίεση στη Ελλάδα, καθώς η χώρα μας διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

«Όπως είναι φανερό στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα με το νέο της όνομα. Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα διότι η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργή εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι δύο υπουργοί συζήτησαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να εδραιώσουν τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας. Ο Πομπέο συνεχάρη την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επίσης πρόσφερε την συνεχιζόμενη στήριξη του στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και υπογράμμισε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018. Οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά και για άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παρ' ότι δεν ανακοινώθηκε επίσημα, συζητήθηκαν και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα το ζήτημα με τις κυρώσεις που θα επιβάλει η προεδρία του Ντόναλτ Τραμπ στο Ιράν. Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει το βράδυ της Τρίτης ο κ. Κοτζιάς με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκοί Οίκου, Τζον Μπόλτον. Στη σημερινή συνάντηση θα γίνει μια αποτίμηση των όσων ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο που θα κρίνει εν πολλοίς από τον αμερικανικό παράγοντα το πόσο είναι αποφασισμένη είναι η Αθήνα να προχωρήσει σε όσα τότε δεσμεύτηκε να προωθήσει.

Αν σου άρεσε κάνε