Τσίπρας: Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού
«Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού εκεί που έστειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα νέα μας παιδιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.
Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «τα παιδιά του brain drain έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους».
Έκανε επίσης λόγο για υποκριτική πρόταση από την πλευρά της Ν.Δ.
«Ποιο θα είναι το νέο πρόσχημα που θα σκαρφιστεί ο κ. Μητσοτάκης, κάτω από την πίεση των βαρόνων του κόμματός του για να αποφύγει την υπερψήφιση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθήνας.
«Επέστρεψα χθες αργά το απόγευμα από την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων στην Σόφια, όπου η χώρα μας είχε έναν ουσιαστικό ρόλο, γιατί οφείλει να παίζει -και το κάνει- ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας στη στη Βουλή, όπου συζητείται η υπόθεση Novartis.
Η χώρα μας ήταν εμπνευστής της ένωσης, για να πιάσουμε και πάλι το νήμα για την σταθερότητα της Βαλκανικής. Έχω την αίσθηση ότι η χώρα όχι μόνο ανακτά την αυτοπεποίθησή της, όχι μόνο βγαίνει από πολύχρονη οικονομική κρίση, αλλά ανακτά και την γεωπολιτική δύναμή της, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Και συνέχισε, αναφερόμενος στο Σκοπιανό: «Στο πλαίσιο της συνόδου, συναντήθηκα και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για την διαπραγμάτευση και την προσπάθειά μας για κοινά αποδεκτή ονομασία, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή της, που δυστυχώς αναγνωρίζεται από μια μεγάλη μερίδα κρατών του ΟΗΕ».
«Όπως δήλωσα χθες, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και πολύπλοκη. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπερασπιζόμαστε με αίσθημα ευθύνης μια γραμμή που έχει χαραχθεί πάνω από δέκα χρόνια και την υπερασπιζόμαστε με δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα. Δήλωσα χθες και το επαναλαμβάνω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά απομένει μεγάλη απόσταση για να διανυθεί» υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: «Οι διαρροές ταξιδεύουν ταχύτερα. Είδα σήμερα ορισμένα δημοσιεύματα και πήρα πρωτοβουλία να ενημερώσω αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς. Αισθάνομαι την ευθύνη και επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον ενημέρωσα προσωπικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουμε μία και μόνη ονομασία εντός και εκτός της γειτονικής χώρας, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική, αλλά μια σύνθετη ονομασία με συνταγματική αναθεώρηση από την γείτονα, οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν και απαράβατο όρο, για να καλυφθεί η απόσταση που απαιτείται».
«Οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είτε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ είτε από την πλευρά των γειτόνων μας είναι κενές περιεχομένου, εάν δεν εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν επεκτείνομαι σε λεπτομέρειες. Είμαι στην διάθεση των πολιτικών αρχηγών για ενημέρωση των τεχνικών λεπτομερειών της διαπραγμάτευσης» κατέληξε, αναφορικά με την ΠΓΔΜ.
Ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού
«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητά και πάλι εκλογές. Τον άκουσα να τις ζητά, γιατί υποστηρίζει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Έχω την αίσθηση ότι από το κόμμα του, που απουσιάζει, δυστυχώς και στο θέμα αυτό ακούγονται διαφορετικές φωνές» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Και τόνισε: «Ο ίδιος ζητά εκλογές τον Αύγουστο. Ο αντιπρόεδρός του αύριο. Ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι θα γίνουν τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019. Έχω την αίσθηση ότι το μπάχαλο που εκπέμπεται και γι' αυτό το θέμα είναι άξιο προσοχής. Ανάλογο του σήματος που εξέπεμψε η εισηγήτρια της ΝΔ για την αναδοχή, που εισηγήθηκε να μην ψηφιστεί το άρθρο 8, για να έρθει η ίδια και να ψηφίσει "ναι"».
«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να προσπαθεί να υπεκφύγει μπροστά σε μια νέα πρόταση μεταρρυθμιστική για την κατάτμηση των περιφερειών, που είναι αναγκαία για να μην συνεχίσει η βαρονία. Μια πρόταση που η ίδια η ΝΔ είχε θέσει ως προϋπόθεση. Κάτω από τις πιέσεις των βαρόνων υιοθετεί μια άλλη θέση. Το πρόσχημα είναι η ψήφος των εγγεγραμμένων στους καταλόγους που κατοικούν στο εξωτερικό. Του απαντώ ότι κρούει ανοικτές θύρες. Αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, η δική του παράταξη τους έδιωξε στο εξωτερικό και εμείς θα τους δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως. Ποιο θα είναι το πρόσχημα, που θα σκαρφιστεί τώρα που δεσμεύομαι ότι η επόμενη πρωτοβουλία θα είναι η θεσμοθέτηση της ψήφου των εγγεγραμμένων που ζουν στο εξωτερικό;» υπογράμμισε.