Novartis: «Στήνεται» αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά του πορίσματος-παρωδία

Novartis: «Στήνεται» αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά του πορίσματος-παρωδία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:42 Δημιουργία 18/05/18, 14:01

Αντιπολιτευτικό «μέτωπο»... στήνεται, όπως λένε οι πληροφορίες, κατά της συζήτησης του πορίσματος για την υπόθεση της Novartis, η οποία έχει αναδειχτεί σε ένα κορυφαίο κυβερνητικό φιάσκο, επιστρέφοντας στη Δικαιοσύνη.

Αυτή την ώρα η συζήτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τα αίματα αναμένεται να ανάψουν με την τοποθέτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με δημοσκοπικό «αέρα» θα θέσει και πάλι αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αποδομώντας τα κυβερνητικά αφηγήματα περί «καθαρής εξόδου» κι ανάπτυξης και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με «φόντο» την ηχηρή παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη συζήτηση του πορίσματος, ύστερα από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, καταγγέλλοντας για ακόμη μία φορά την κυβερνητική προσπάθεια «σπίλωσης» των αντιπάλων.

Ήδη, την πρόθεσή του γνωστοποίησε το ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικαδίες-παρωδία, κάνοντας ιδιαίτερα επιθετική κριτική εις βάρος της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως το ψηφοδέλτιο δίνει στους βουλευτές 3 επιλογές:

- Ναι στην δίωξη

- Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας και διαβίβαση στον αρμόδιο εισαγγελέα

- Παρών

Κατά την έναρξη της διαδικασίας,

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε το πόρισμα της επιτροπής ως «νίκη για Συντάγματος, της πολιτικής και της κοινωνίας».

«Από την πλευρά μας τα πράγματα είναι καθαρά. Η αναγνώριση της αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης η οποία προκύπτει από το πόρισμά μας, είναι μια νίκη της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι μια νίκη του Συντάγματος και του κράτους δικαίου και είναι μια νίκη όχι απλώς ενός κόμματος. Είναι μια νίκη της κοινωνίας και της ίδιας της πολιτικής επειδή η Βουλή δείχνει σήμερα ότι με το Σύνταγμα στο χέρι δεν φοβάται να καταπολεμήσει τη διαφθορά και στέλνει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη η οποία θα μπορέσει να κρίνει», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

O κ. Παρασκευόπουλος απάντησε και σε όσους κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία για σκευωρία σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. «Μα το σκάνδαλο Novartis προκύπτει από δείκτες οικονομικούς, εθνικούς, ευρωπαϊκούς, στατιστικούς. Είναι γνωστό στον κάθε πολίτη που πηγαίνει στο νοσοκομείο. Δηλαδή, είναι και σκάνδαλο και σκευωρία;» αναρωτήθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος και υπογράμμισε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει εξέταση μαρτύρων προτού αποσαφηνιστεί η αρμοδιότητα ή μη της Βουλής.

Ειδικά για το διαρκές αίτημα της αντιπολίτευσης να εξεταστούν μάρτυρες, είπε πως αν εξετάζονταν μάρτυρες, τότε η Βουλή θα είχε αποδεχθεί τη δική της αρμοδιότητα για την εκδίκαση των πράξεων και θα είχαμε οδηγηθεί σε παραγραφή. «Τι ζητούσε η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των εργασιών της προκαταρκτικής επιτροπής; Ζητούσε διαρκώς να υφαρπάξει η Βουλή την αρμοδιότητά της, παρά το Σύνταγμα, ώστε να παραγραφούν οι πράξεις. Δηλαδή, ζητούσε το θάψιμο των υποθέσεων» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και κατήγγειλε πως από την αντιπολίτευση «εκτυλίχθηκε μια αγωνιώδης προσπάθεια ώστε να εμποδιστεί να οδηγηθεί η υπόθεση στην κρίση των δικαστηρίων και να φανεί ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος».

Ως προς το ζήτημα του αν εγκλήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή επ’ ευκαιρία αυτών, θέμα που συνδέεται με την αρμοδιότητα της Βουλής και άρα με την εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η θέση πως δωροδοκία τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων, δεν είναι λογική. «Δεν είναι λογική διότι δεν είναι λογικό να λέμε ότι η δωροληψία είναι άσκηση καθήκοντος και εμπίπτει στην εκτέλεση καθήκοντος, το να λαμβάνει κάποιος δώρα. Μάλιστα κορυφαίοι νομικοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι διαπρεπείς νομικοί, καθηγητές έχουν αποδεχθεί ότι η δωροδοκία δεν είναι πράξη που γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος, πρέπει να πάει στα δικαστήρια και να δικαστεί» είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας τόσο για τον αριθμό των καλπών όσο και για τον τρόπο σύνταξης των ψηφοδελτίων.

Όπως είπε ο ίδιος, με τον Κανονισμό της Βουλής οι ξεχωριστές κάλπες στήνονται μόνο, όταν υπάρχουν καταγγελλόμενες πράξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προτείνει την άσκηση διώξεων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να στηθούν δέκα κάλπες.

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο Θανάσης Παπαθεοδώρου τόνισε πως «σήμερα, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ολοκληρώνεται η παρωδία της διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό τέχνασμα για να συντηρήσει τον μύθο της κάθαρσης και να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία την έχουν θέσει οι πολίτες».

Δεν τελειώνει εδώ, όμως, η υπόθεση, γιατί μένει ανοιχτή η υπόθεση των σκευωρών, των συνεργών τους και όλων όσων στήριξαν τη σκευωρία, γι' αυτούς θα επανέλθει η Δικαιοσύνη και τότε θα μάθουμε ποια είναι η αλήθεια, που σήμερα θέλει η πλειοψηφία να αποκρύψει» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Επίσης, όπως σημείωσε, με τη σημερινή συζήτηση ολοκληρώνεται μία παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας και απροκάλυπτης πολιτικής σκοπιμότητας που άρχισε με την απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου και τη σύσταση της Επιτροπής, συνεχίστηκε με τις καινοφανείς αναζητήσεις της πλειοψηφίας περί αναρμοδιότητας ή όχι της Επιτροπής για να καταλήξει στο πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί αναρμοδιότητας και στην πρόταση της ίδιας πλειοψηφίας προς το Σώμα, ουσιαστικά για την μη άσκηση ποινικής δίωξη για λόγους αναρμοδιότητας.

Εφόσον, όμως, είναι έτσι, όπως διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου, πού πήγαν οι βαρυσήμαντες εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια για συνταρακτικές αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή των αναφερόμενων προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και οι αναφορές για τον καταλογισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών σε όσους ζημίωσαν το Δημόσιο και διευκόλυναν τη διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου; Ακόμη, έθεσε το ερώτημα, πού πήγαν οι αναφορές του υπουργού για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους; «Χάθηκαν» αποφάνθηκε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ και εκτίμησε ότι «χάθηκαν στις παρελκυστικές μεθοδεύσεις που η κυβέρνηση δρομολόγησε». «Και χάθηκαν στην ανάλωση των συνεδριάσεων τής Επιτροπής υπό τον βασικό προβληματισμό, αναστοχασμό, ότι η αρμοδιότητα της Βουλής για τη δίωξη εγκλημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης δεν είναι σε κάθε περίπτωση προκαθορισμένη, δεν είναι δεδομένο ότι τα εγκλήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων» πρόσθεσε.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, στο ενδιάμεσο του «αναστοχασμού» διάστημα, αποστέλλονταν στην Επιτροπή νέα στοιχεία, τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ ουσιαστικά, ενώ μόλις χθες ο κ. Κοντονής φρόντισε να δημοσιοποιήσει ότι διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη ότι τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου.

«Κάπου εκεί η παρωδία κοινοβουλευτικών διαδικασιών μεταβάλλεται σε προφανή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών των δικονομικών αρχών, των διαδικασιών της Βουλής και προδίδει την αγωνιώδη προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού ενός πελώριου φιάσκου, που έστησε η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Επιτροπής και πλέον ό,τι κι αν κάνουν είναι εγκλωβισμένοι στα πολιτικά αδιέξοδα που δημιούργησαν» επισήμανε.

Ακόμη, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ υποστήριξε πως όλα αυτά αποδεικνύουν ότι και στη γκρίζα προπαγάνδα στην κυβέρνηση παραμένουν απρόσεκτοι, αδιάφοροι για την υπονόμευση των θεσμών και πάντως απολύτως καθεστωτικοί.

«Δεν είναι μόνο αυτά, είναι και η προκλητική επιδίωξη της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση της νομιμοποιητικής δύναμης του θεσμού της Δικαιοσύνης από ένα σύστημα καθεστωτικής λειτουργίας, μέσα από το οποίο θα μπορεί τελικά η κυβέρνηση να προωθεί τα συμφέροντά της» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Απευθυνόμενος, δε, προς τα κυβερνητικά έδρανα και τους βουλευτές είπε: «Αυτό κάνατε και χθες σε χρόνο γελοιωδώς προκαθορισμένο, το ίδιο επιχειρήσατε με την παραπομπή των δέκα αναφερόμενων προσώπων και τη θεατράλε σκηνοθεσία των δέκα καλπών, που επαναλαμβάνετε και σήμερα».

Αν σου άρεσε κάνε