Υπόθεση Novartis: Στα «κόκκινα» ξανά η Βουλή για το «φιάσκο»
Πολύωρη και με εντάσεις αναμένεται η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 και να ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία σε 10 κάλπεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο πως με την έναρξη της συζήτησης να τεθούν διαδικαστικά ζητήματα για τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση θα είναι στον αέρα.
Οι βουλευτές πάντως θα κληθούν να ψηφίσουν προκειμένου να αποφασιστεί η άσκηση ή η μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-'Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι ομιλητές
Το λόγο αναμένεται να λάβουν τα εννέα από τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα καθώς ο Επίτροπος της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θα απουσιάζει και γι αυτό θα αποστείλει υπόμνημα.
Η πρόταση που θα γίνει από το προεδρείο είναι να μιλήσουν επίσης 15 βουλευτές που θα οριστούν από τα κόμματα κατ΄ αναλογία της δύναμης τους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί. Το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει και ο «γύρος» των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κόμματα της μειοψηφίας να αποχωρήσουν.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.