ΝΔ για Σκοπιανό: Αφετηρία... το 1992, «κόκκινη γραμμή» το Βουκουρέστι
Στάση αναμονής ενόψει της αυριανής συνάντησης, που θα έχουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων στη Σόφια, τηρεί η ΝΔ, καθώς -όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της- υπάρχει σαφής έλλειψη εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς των κ.κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένου ως προς την διαχείριση των εθνικών θεμάτων.
Όπως αναφέρει στο Xrimaonline.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «δεν θα είναι η πρώτη φορά, που άλλα διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου κι άλλη είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων».
Με βάση αυτή την αφετηρία, η ΝΔ περιμένει τις εξελίξεις, προτού τοποθετηθεί επί συγκεκριμένου κειμένου, εάν κι όταν αυτό υπάρξει. Το στίγμα των προθέσεων της, πάντως, έδωσε αργά χθες το μεσημέρι ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε ότι «απαράβατη προϋπόθεση για την επίλυση του ονοματολογικού είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Αλλαγή, που όχι απλά θα προβλέπεται, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας».
Η τοποθέτηση αυτή έγινε με αφορμή τις πληροφορίες, που εμφανίζουν Αθήνα και Σκόπια να συμφωνούν στην κατάθεση της αίτησης ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και στην προθεσμία στην ΠΓΔΜ για αλλαγή του Συντάγματος έως την οριστική έκβαση της υπόθεσης.
Είναι σαφές ότι μία τέτοια επιλογή δεν θα υποστηριχτεί από τη ΝΔ, καθώς δεν τηρείται ο βασικός όρος, που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης για συναινετικές αλλαγές και ακύρωση του αλυτρωτισμού, πριν από οποιοδήποτε βήμα της όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας.
Στην Πειραιώς δεν προσπερνούν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα για το θέμα, αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη εξηγήσει και στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα και στους ανώτατους αξιωματούχους, που συνάντησε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, την ξεκάθαρη θέση του κόμματός του. Για τον ίδιο και το σύνολο των στελεχών του (Σαμαράς, Καραμανλής), η αφετηρία της όποιας συζήτησης πρέπει να είναι η απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992 και «κόκκινη γραμμή» η στρατηγική που ακολούθησε το 2008 στο Βουκουρέστι ο Κώστας Καραμανλής.
Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία 180 εδρών, θέμα που ανέδειξε πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Αυγή, η ΝΔ εκτιμά ότι πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει συνενόχους, παραπέμποντας στην πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα υποδείξει στην Ελλάδα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που θα ακολουθηθούν.