Χαμηλώνει ο πήχης για το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ-«Έχουμε δρόμο» το μήνυμα Μαξίμου
Όσο πλησιάζει το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη, τόσο οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών τηρούν προσεχτική στάση ως προς τις δημόσιες δηλώσει τους.
Αν και στον απόηχο της γνωστοποίησης της συνάντησης των κκ. Τσίπρα και Ζάεφ, «φούντωσαν» τα σενάρια περί επίσπευσης των διαδικασιών με σκοπό την άμεση επίλυση του ζητήματος του Σκοπιανού, εντούτοις τόσο το Μέγαρο Μαξίμου χαμηλώνει τώρα τους τόνους, ανεμίζοντας «κόκκινες γραμμές» και δηλώνοντας πω ακόμη δεν έχει διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση κατά τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί τώρα συμφωνία.
Ειδικότερα, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες το μεσημέρι της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα.Φυσικά στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, και ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της».
«Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την σύναψη συμφωνίας», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σχετικά με την συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογο του την ερχόμενη Πέμπτη στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως « θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική. Ωστόσο δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος, ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές».
Σημειώνεται πως πριν από ένα μήνα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει πως «αν ακουστεί ότι έκλεισε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, τότε θα σημαίνει πως η συμφωνία είναι πολύ κοντά».
Τουναντίον, η ρητορική και των δύο πλευρών δείχνει πως ο πήχης έχει τοποθετηθεί χαμηλά για το ραντεβού... κορυφής της Πέμπτης.
Σε κάθε περίπτωση, τη στιγμή που τα πολιτικά «χαρτιά» αναστροφής του κλίματος έχουν περιοριστεί για τον κ. Τσίπρα, εν μέσω αποδόμησης του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου» από δανειστές, αντιπολίτευση και ενδοκυβερνητικά στελέχη, ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός επιδιώκουν διακαώς την επίλυση του ονοματολογικού στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.
Αν και η ΠΓΔΜ «καίγεται» να λύσει το «αιώνιο» θέμα του ονοματολογικού, με απώτερο σκοπό την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εντούτοις η Αθήνα… βιάστηκε να ανοίξει το ευαίσθητο κεφάλαιο του «Σκοπιανού» και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία τόσο για την οικονομία της Ελλάδας όσο και για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία παίζει επικίνδυνα διπλωματικά «παιχνίδια».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκτεθεί, έχοντας επιχειρήσει να λύσει ένα τόσο «λεπτό» ζήτημα, που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, δίχως αφενός να έχει διασφαλίσει τις αναγκαίες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση Ζάεφ κι αφετέρου χωρίς να έχει καταλήξει σε μία ενιαία «γραμμή» πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι κρίσιμες συνομιλίες με την ΠΓΔΜ-οι ΑΝΕΛ επιμένουν στο «βέτο» κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία»-αλλά ασκώντας «μυστική διπλωματία».
Το σίγουρο είναι ότι στην Ηρώδου Αττικού δεν επιθυμούν να «στιγματιστούν» με την αποτυχία των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, την ώρα που «ξεδιπλώνουν» το αφήγημα «πετύχαμε εκεί, όπου οι άλλοι δεν μπόρεσαν».