«Μάθημα» για την κυβέρνηση η περιπέτεια της Folli Follie
Η κυβέρνηση σε μία έξαρση λαϊκισμού τάζουν… «δώρα» και συντάξεις στους Έλληνες, μετά την «καθαρή έξοδο», όπως τη χαρακτηρίζει, από το μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.
Βεβαίως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία κατά τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, έχει αποδομήσει το νέο «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου περί επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω τον ψηφισμένο νόμο για τις νέες περικοπές στις συντάξεις.
Στην Ηρώδου Αττικού ή δεν έχουν αντιληφθεί ή θέλουν να καλύψουν ότι μετά τον «θερμό» Αύγουστο, η τύχη της Ελλάδας θα βρίσκεται στα «χέρια» των αγορών, οι οποίες θα την «τιμωρούν» με υψηλά επιτόκια, όχι μόνο σε κάθε «πισωγύρισμα» στα συμφωνηθέντα και στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε κάθε άνευ προηγουμένου (!)αριστερές «κορώνες» κυβερνητικών παραγόντων.
Στον απόηχο δηλώσεων του τύπου, «έχουμε μεν ψηφίσει μέτρα, αλλά δεν θα τα εφαρμόσουμε», οι αγορές όχι μόνο θα μας δανείσουν ακριβά, αλλά ενδεχομένως και να μην μας δανείσουν καν, οδηγώντας αργά ή γρήγορα την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο!
Η κυβέρνηση πλέον δεν θα έχει να «λογοδοτεί» στους… «φιλέλληνες» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί, αλλά στις «σκληρές» αγορές.
Μάλλον, ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να κάνει «μάθημα» σε όλους τους «συντρόφους» του στο κόμμα, που ζουν σε παράλληλο σύμπαν, αναλύοντας την πρόσφατη περίπτωση της Folli Follie, η τιμή της οποίας υποχώρησε κατά 60% και έχασε 500 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις (!), μετά την «επίθεση» που δέχτηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management.
Το fund αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία του εισηγμένου Ομίλου όσον αφορά στο δίκτυο καταστημάτων, ενώ παράλληλα θέτει σοβαρότατα θέματα για τις οικονομικές καταστάσεις και τις θυγατρικές του.
Το ανησυχητικό για την ελληνική αγορά είναι πώς το Quintessential Capital Management, ένα σχετικά μικρό hedge fund, που διαχειρίζεται όχι περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια από ένα γραφείο στη Λεωφόρο Μάντισον της Νέας Υόρκης, κατάφερε να αναστατώσει έναν πολυεθνικό όμιλο και την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Τί μπορεί να συμβεί, όμως, στην ελληνική οικονομία από τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς ομολόγων, αν θα βγούμε στις αγορές, δίχως η κυβέρνηση να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις της και τους δημοσιονομικούς στόχους;
Το απόλυτο μήνυμα στην κυβέρνηση το έστειλε με σαφήνεια προσφάτως το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure: «Μετά την 20η Αυγούστου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές».