Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου «τρέχουν» τον αγωγό East-Med
Στην συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό East-Med και στον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η μεταφορά του φυσικού αέριο για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου στις κοινές δηλώσεις τους μετά το πέρας των εργασιών της τριμερούς Συνόδου στη Λευκωσία.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού τόνισε πως η σημερινή συνάντηση ήταν «εξόχως εποικοδομητική», πρόσθεσε ότι «ο EastMed και το Eurasia Interconnect είναι έργα ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας. Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε το συντομότερο δυνατό, εντός του 2018, τη σχετική διακρατική συμφωνία».
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «υπογράψαμε συμφωνία για υποπεριφερειακό σχέδιο απορρύπανσης από υδρογονάνθρακες».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εξαίροντας το ρόλο των Αμερικανών, ο πρωθυπουργός είπε πως «οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή μας επηρεάζουν όλους. Εξέφρασα την ελπίδα οι ΗΠΑ να συμβάλουν αποφασιστικά με ένα σχέδιο για το Μεσανατολικό».
Σχετικά με τη Συρία, είπε πως «στόχος μας για τη Συρία οφείλει να είναι να εξασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους».
Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».
Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μας εξέφρασε τις ανησυχίες τους για το Ιράν. Οι 3 χώρες βρισκόμαστε σε μια κοινή αντίληψη για την ανάγκη να βρούμε τρόπους για την ασφαλή μεταφορά των ανατολικών πηγών ενέργειας προς το ευρωπαϊκό χώρο».
Αναστασιάδης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ μπορεί να προωθήσει τα αμοιβαία συμφέροντα των τριών χωρών
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο μηχανισμός που καθιερώθηκε από τις τρεις χώρες μετουσιώνει το «κοινό όραμά» τους «για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια σε μία εύφλεκτη περιοχή» και υπογράμμισε την σημαντική γεωπολιτική αξία του τριμερούς πλαισίου συνεργασίας.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε βασικό στοιχείο της συνεργασίας των τριών χωρών την προώθηση του αγωγού Eastmed, σημειώνοντας πως στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δέσμευση να εργαστούμε από κοινού με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας το 2018».
Στη συνάντηση όπως είπε, συζητήθηκε και το άλλο σημαντικό έργο κοινής ωφέλειας, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Σημείωσε ακόμη ότι απόδειξη της συνεργασίας των τριών χωρών αποτελεί η υπογραφή μνημονίων συναντίληψης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, της διαστημικής τεχνολογίας, αλλά και της συμφωνίας για την αντιμετώπιση των περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.
«Η Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες»
Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, στη διάρκεια των συνομιλιών του με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, τούς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακο και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς να εμπλακεί εκ νέου σε έναν διάλογο από εκεί που είχε τερματιστεί στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, επισημαίνοντας πάντως ότι προκειμένου ο διάλογος αυτός να είναι παραγωγικός η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ευχαρίστησε παράλληλα τους κ. Τσίπρα και Νετανιάχου για τις σταθερές θέσεις αρχής, που όπως είπε, επιδεικνύουν για την επιδιωκόμενη λύση, αλλά και την αλληλεγγύη τους σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Νετανιάχου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι «οικοδομούμε μια καλή συμμαχία για το καλό των τριών χωρών».
«Πριν από δύο χρόνια είχαμε μια μεγάλη φωτιά στο Ισραήλ, την οποία σταμάτησαν Έλληνες πυροσβέστες. Χτες ένας αστυνομικός στην Κύπρο τραυματίστηκε στην Κύπρο και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Χτίζουμε σταθερά συνεργασία μεταξύ των λαών μας», σημείωσε.
Στάθηκε επίσης στην αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο ή την Ελλάδα κάθε χρόνο, καλώντας τους να ανταποδώσουν και να επισκεφθούν το Ισραήλ.
Σημείωσε, δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια «ήμασταν απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αυτό είναι απίστευτο».
Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ, ενώ κατηγόρησε το Ιράν ότι επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.