Τσίπρας από Μυτιλήνη: Κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι σήμερα εδώ
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στους εκπροσώπους των φορέων του νησιού που δεν πήραν μέρος στη συνέδριο, κατηγηρώντας τους ότι επέλεξαν το δρόμο της φυγής, καθώς «δεν έχουν λύσεις.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακολούθως στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησής του, επικαλούμενος πρόσφατες τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας:
«Αν η αντιπολίτευση θέλει να δημιουργεί εντυπώσεις ας το κάνει. Εγώ δεν θα τους ακολουθήσω. Δεν θα μπω σε σκιαμαχίες. Με ενδιαφέρει η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Αυτές είναι οι μάχες που πρέπει να δώσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις».
Μιλώντας για παραγωγή προπαγάνδας και ψευδών από «εκδοτικά συγκροτήματα» και «εξωθεσμικά κέντρα» ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι όσα «ψέμματα κανείς και να συγκεντρώσει, «η πραγματικότητα είναι πεισματάρα . Παραμένει εκεί. Και με αυτή θα αναμετρηθούμε στο τέλος της ημέρας».
Συμπλήρωσε δε τα εξής: «Εμείς δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και ανθρώπους της νύχτας».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί και το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές έκανε λόγο για «μια κατάσταση δύσκολη τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους».
«Θέλω να αποδεχθώ ότι η κατάσταση στη Λέσβο, στη Χίο, την Σάμο είναι δύσκολη. Και ειδικότερα εδώ, στην Μόρια. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς γι'αυτό που συμβαίνει εδώ. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες και για τους πολίτες της Λέσβου.
Οι κάτοικοι των νησιών έσωσαν, κυριολεκτικά το λέω αυτό, όχι την τιμή των Ελλήνων, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι έχτιζαν φράχτες και έριχναν δακρυγόνα. Εδώ δείξατε έμπρακτα ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις αντιμετωπίζονται μόνο με αλληλεγγύη», είπε αναφερόμενους σε κατοίκους αλλά και φορείς του νησιού.
«Στο πλαίσιο όλων των δυσκολιών αναγνωρίζουμε φυσικά ότι και λάθη έχουν γίνει και ελλείψεις υπάρχουν. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές τις ελλείψεις και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει επωμισθεί τεράστιο βάρος σε ο.τι αφορά το προσφυγικό. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους της Λέσβου. Θέλω να σας θυμίσω όμως τι γινόταν πριν από τρία χρόνια, όταν είχαμε 5.000 ανθρώπους την ημέρα. Θα θυμίσω ότι οι βόρειοι γείτονές μας αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα πράγμα που θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο βάρος για τα νησιά. Αυτή την κατάσταση διαχειριστήκαμε και αυτούς τους κινδύνους αντιμετωπίσαμε. Οφείλω να πω ότι με την ανθρωπιστική στάση των κατοίκων της Λέσβου και των κατοίκων των άλλων νησιών, έσωσαν όχι μόνο την τιμή των Ελλήνων, αλλά την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι έστηναν φράχτες».
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση βρήκε τη χώρα μας σε οικονομική κρίση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αρνούνται να αναλάβουν έστω μερίδιο της ευθύνης. Λάθη έγιναν, παραδέχθηκε και χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτό της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Με πλήρη κατανόηση των συνθηκών, αλλά δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής στην πλατεία της Λέσβου. Οταν ακροδεξιοί, ίσως και εκτός νησιού καθοδήγησαν μια δολοφονική επίθεση μίσους. Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν κυνηγημένοι που έφτασαν με βάρκες από το Τσεσμέ, το Αϊβαλί. Τη σημαία τη σήκωσαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να σπιλώσουν αυτή τη σημαία οι απόγονοι του ναζισμού που εκμεταλλεύονται δίκαιη ανησυχία. Δεν είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί, αλλά ούτε θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά», είπε.
«Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής αλλά και παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών. Άμεσα θα θεσμοθετηθεί η παροχή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα για τα νησιά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την εξαγγελία περί εφαρμογής ρήτρας νησιωτικότητας. Με ιδιαίτερη αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, παραδέχθηκε ότι δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική. Στο σημείο αυτό, επέλεξε να πει ότι τη φορολογική πολιτική δεν την επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά βρήκε δεσμεύσεις και από αυτούς που είπαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015.
«Έχοντας βάλει τη χώρα σε μια ρότα αναπτυξιακή θα δούμε αδυναμίες και προβλήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και την ξέρουμε καλά. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι υποκατάστατο. «Όμως όταν είχαμε ανάπτυξη 3 και 4% και κάποιοι οργάνωναν ολυμπιάδες κανείς δεν σκέφτηκε τα νησιά. Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να ξαναδούμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες.
O κ.Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα εξετασθεί η δυνατότητα ώστε το μεταφορικό ισοδύναμο να μη σημαίνει μόνο φθηνότερη μετακίνηση προς και από τα νησιά, αλλά και φθηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο στα ίδια τα νησιά.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε με αναφορές σε μέτρα και νομοθετικές προβλέψεις για τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου έχουν υποβληθεί εννέα προτάσεις, ενώ έντεκα επιχειρήσεις έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης- δεν είπε ωστόσο τι έχουν απογίνει οι αιτήσεις τους. Αναφέρθηκε όμως σε 44 έργα στην περιφέρεια που χρηματοδοτούνται με 44 εκατ. ευρώ (με μέσο κόστος, δηλαδή, ενός εκατομμυρίου ευρώ) και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως είπε.
Κάνοντας ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, ισχυρίστηκε ότι η προβολή του προσφυγικού είχε στιγμιαία αρνητική επίπτωση, αλλά αυτό έχει πλέον εξαλειφθεί, κάνοντας, μάλιστα πρόβλεψη και για ρεκόρ αφίξεων. «Υπήρξε και αύξηση των τουριστικών ροών, εκτός των προσφυγικών από την Τουρκία. Και φέτος θα είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται στη διαδικασία της διαμόρφωσης τουριστικού μοντέλου.