vouli3

Διαφοροποιήσεις, «κωλοτούμπες» και συντροφικά «βέλη» για την αναδοχή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 03/05/18, 18:52
Με ηχηρές διαφοροποιήσεις, «αναταράξεις» και συντροφικά «βέλη» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που εμπεριέχει το επίμαχο άρθρο για το δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής, όπου κι αναμένεται να μυρίσει «μπαρούτι», αφότου έλαβε το «πράσινο φως» από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η διάταξη, για την οποία θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, «πέρασε» από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, ενώ την στήριξε και ο κ. Θεοχαρόπουλος των ΑΝΕΛ.

Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ΧΑ, ενώ η ΔΗΣΥ επιφυλάχτηκε για όλα τα άρθρα.

Οι διαφοροποιήσεις

Πάντως, υπέρ του δικαιώματος αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δήλωσαν ευθέως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ και της ΔΗΣΥ διαφοροποιήθηκαν από τις επίσημες θέσεις των κομμάτων τους, προτάσσοντας την άποψη ότι το κράτος πρέπει να νομοθετεί με αντίληψη πολιτειακή και νομική.

Σημειώνεται πως κατά την «καυτή» συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στην Επιτροπή, η ΝΔ είχε δηλώσει αντίθετη με τη συγκεκριμένη διάταξη, αναγγέλλοντας την καταψήφισή της, ενώ από την πλευρά της η ΔΗΣΥ είχε κρατήσει επιφυλακτική στάση.

«Η συνταγματική και νομοθετική ηθική, η κοινή ευρωπαϊκή νομική ηθική, δεν είναι η ατομική ηθική του καθενός και της καθεμιάς ούτε η ηθική των χριστιανικών εκκλησιών και των δογμάτων ούτε εν προκειμένω η δογματική της ορθόδοξης εκκλησίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις διατάξεις περί αναδοχής.

«Το Κράτος και το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ε.Ε., δεν νομοθετούν με βάση αντίληψη ατομική ή θρησκευτική αλλά πολιτειακή και νομική. Ο καθένας κινείται ως πολίτης στο επίπεδο του κράτους ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως πιστός, διανοούμενος ή ως ποιμαντική αντίληψη μπορεί να κινηθεί όπως θέλει στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών», σημείωσε ο ίδιος, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση που έγινε νωρίτερα την Πέμπτη στη Mόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Εγώ σέβομαι την ατομική ηθική του καθενός και τη δογματική της εκκλησίας αλλά το κράτος δεν νομοθετεί με βάση αντίληψη την ατομική ή την θρησκευτική αλλά με αντίληψη πολιτειακή και νομική», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Βενιζέλου όσον αφορά στις διατάξεις περί αναδοχής.

Η ίδια σημείωσε ότι «επειδή η πολιτική δεν γίνεται στο κενό, όλοι έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν σε βάθος αυτή την κοινωνία για το τι πραγματικά συζητείται στη Βουλή. Διότι υπάρχει η αντίληψη στην κοινωνία ότι η Βουλή νομοθετεί με μια λογική διαφορετική από αυτή που πραγματικά νομοθετεί».

Οι εισηγητές

Κατά την τοποθέτησή της, η εισηγήτρια της ΝΔ Ακατερίνη Μάρκου σημείωσε ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση, προσθέτοντας όμως πως η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρνητική επί του συγκεκριμένου άρθρου.

Διττά, πάντως, είναι τα μηνύματα που στέλνει η ΔΗΣΥ, με την εισηγήτρια, Εύη Χριστοφιλοπούλου να τονίζει ότι η «γραμμή» του κόμματος στην Ολομέλεια θα είναι υπέρ της ψήφισης της διάταξης, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Η ίδια, μάλιστα, επεσήμανε πως οι βελτιώσεις στο άρθρο κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, εντούτοις απαιτείται περαιτέρω βελτίωση, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στην επιλογή του κατάλληλου ανάδοχου γονέα.

Ο Βέττας κι οι άλλοτε... διαφωνούντες

Όπως έχει γίνει γνωστό, η επίμαχη διάταξη είχε σηκώσει «μίνι αντάρτικο» στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δέκα βουλευτές του κόμματος είχαν εκφράσει ενστάσεις, επικαλούμενοι την «ανέτοιμη» ελληνική κοινωνία.

Επιφυλάξεις είχε εκφράσει κι ο Δημήτρης Βέττας, ο οποίος ωστόσο δήλωσε σήμερα ικανοποιημένος από τις βελτιώσεις, που επέφερε το αρμόδιο υπουργείο. Στην ίδια «γραμμή» ακολούθησαν και οι... μέχρι πρότινος διαφωνούντες.

«Είμαι από αυτούς που μάλλον δεν είχαν το δικαίωμα να προβληματίζονται στον χώρο τους. Θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό και δεν ζητώ τίποτα γι' αυτό. Ο προβληματισμός μου ανέφερε ότι η κοινωνία θέλει παραπάνω χρόνο για να προετοιμαστεί και δεν φέρω βάρος γι' αυτό. Αλλά καταλαβαίνω ότι θέλει τόλμη για να προβληματίζεσαι ακόμα και στην Αριστερά», είπε, πάντως, ο κ. Βέττας, εξαπολύοντας συντροφικά «πυρά».

Αν σου άρεσε κάνε