Τσακαλώτος, όπως Βαρουφάκης: Η εποπτεία «παρακολούθηση», η αξιολόγηση «επίσκεψη»
Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε από την παραδοχή του περί ενισχυμένης εποπτείας ύστερα από τον Αύγουστο, ο υπουργός Οικονομικών ακολουθεί την πεπατημένη των επικοινωνιακών ελιγμών, όπως ακριβώς έκανε και ο προκάτοχός του Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος «βάφτισε» την «τρόικα»... «θεσμούς», δίχως ωστόσο να αλλάζει η ουσία των πραγμάτων.
Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για «τρομερή διαστρέβλωση» των όσων έχουν ειπωθεί για τη μεταμνημονιακή εποχή, τονίζοντας όμως ότι η «παρακολούθηση»-όπως χαρακτήρισε την «εποπτεία»-θα είναι εντονότερη σε σχέση με άλλες χώρες, που έχουν βγει από το μνημόνιο.
«Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα, όπως έχουν, να μην καταστροφολογούμε, ούτε να ωραιοποιούμε. Έχω πει και το έχω ακούσει και από τον Αλέξη (σ.σ. Τσίπρα) ότι δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει καμία επιτήρηση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μόλις πιο πάνω έκανε λόγο για «παρακολούθηση».
«Υπάρχει τρομερή διαστρέβλωση, όταν λέω τέσσερις «επισκέψεις» και αυτοί λένε τέσσερις «αξιολογήσεις». Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα», είπε ο ΥΠΟΙΚ, βάζοντας την εποπτεία στο «ζύγι».
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η διαφορά είναι ότι στο πρόγραμμα υπάρχει επιτήρηση «στόχων και μέσων». Μετά το πρόγραμμα θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα», επιχείρησε να εξηγήσει, αν και τις προάλλες η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πως τα σκληρά μέτρα αποτελούν «συνταγή» της... «Αριστεράς».
Πετώντας και το «τυρί», περί επαναδιαπραγμάτευσης των υψηλών πλεονασμάτων στο μέλλον, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «θα πρέπει να δούμε τη λύση στο χρέος, την μεταμνημονιακή εποχή και που θα κάτσει η ατζέντα Μακρόν, που υποστηρίζει ότι έχει δοθεί στην ΕΕ πολύ μεγάλη έμφαση στη λιτότητα».
Τέλος, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης για την δ' αξιολόγηση, ο υπουργός υποστήριξε πως το το καλύτερο νέο από το Eurogroup είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου. Όπως είπε όσο πιο γρήγορα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο καλύτερα, υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Παραδέχτηκε, τουλάχιστον, ότι στο θέμα του χρέους υπάρχουν ακόμα διαφωνίες καθώς μεταξύ άλλων «ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι νέος».
«Το αναπτυξιακό σχέδιο έχει πράγματα που θέλουμε να κάνουμε (συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, κοινωνικές δράσεις) ενώ παράλληλα γνωστοποιεί στις αγορές και στους δανειστές τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Έχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία. Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.