Σε «θολά νερά» η κυβέρνηση-Στροβιλισμός κι επικοινωνιακές αστοχίες
Σε «θολά» νερά κινείται η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση «καυτών» ζητημάτων, τα οποία αποτελούν «πεδίο μάχης» με την αξιωματική αντιπολίτευση, που εντείνει τις προκλήσεις για μία «σκληρή» προεκλογική αναμέτρηση το προσεχές Φθινόπωρο.
Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, βέβαια, είναι γνωστή, όπως γνωστά είναι πλέον και τα επικοινωνιακά αφηγήματα, με τα οποία η Αριστερά επιχειρεί να καλύψει τις σοβαρές «αστοχίες» της σε «μέτωπα», που χρήζουν προσεκτικών χειρισμών και γρήγορων αντανακλαστικών. «Μην κάνει όνειρα ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία», είναι το μήνυμα της Ηρώδου Αττικού στην Πειραιώς, υπό την επισήμανση μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει την πρωτιά στις κάλπες, όποτε αυτές στηθούν.
Το «ρήγμα» της συγκυβέρνησης εντείνει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, εντούτοις δεν είναι η πρώτη φορά που οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος συμφωνούν ότι διαφωνούν… αλλά δεν «χωρίζουν». Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, εξάλλου, αναφέρουν ότι η Αριστερά κάνει επικοινωνιακή πολιτική με «λαγούς», σχολιάζοντας τις έντονες ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως προς επίμαχα νομοσχέδια ή διατάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες εσωκομματικές «γκρίνιες» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ή για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, αν και την ώρα της ψηφοφορίας οι «διαφωνούντες» είπαν «ναι σε όλα» και δεν ήταν και η πρώτη φορά.
Επιχείρηση εσωτερικής αντιπολίτευσης για τα μάτια του κόσμου και του «αριστερού ακροατηρίου» βλέπουν, μάλιστα, πολιτικοί παράγοντες πίσω από τη στάση του Νίκου Φίλη, ο οποίος λαμβάνει «αποστάσεις» από το success story του πρωθυπουργού περί «καθαρής εξόδου».
«Παιχνίδι» με τις λέξεις
Η παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά τη λήξη του μνημονίου η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυστηρότερη εποπτεία έφερε στην «επιφάνεια» τα επικοινωνιακά «τρικ» της κυβέρνησης Τσίπρα ως προς το καυτό «μέτωπο» της οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών «άδειασε» τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαμηνύει σε πανηγυρικούς τόνους ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα», υποστηρίζοντας ότι οι αξιολογήσεις των θεσμών θα αυξηθούν στις τέσσερις το χρόνο από δύο, που σημαίνει πως «αφεντικό» θα είναι και πάλι οι δανειστές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, από το Μαξίμου ακολουθήθηκε η «πεπατημένη» των εντυπώσεων, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιτίθεται στα ΜΜΕ για «άστοχες αναλύσεις» όσον αφορά τις επίμαχες δηλώσεις Τσακαλώτου, τονίζοντας πάντως πως και με «λίγη εποπτεία» δεν θα αλλάξει η ουσία των πραγμάτων, «καθώς η χώρα θα είναι στις αγορές». Μόνο που η έξοδος δεν θα έχει «σφραγίδα βιωσιμότητας» από το ΔΝΤ!
Ο ντόρος «ανάγκασε» τον υπουργό Οικονομικών να «συμμαζέψει» τα λεγόμενά του. Έτσι, ο ίδιος «βάφτισε» την εποπτεία «παρακολούθηση», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το «μαστίγιο» των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Eurogroup, με τον Σεντένο να μιλά ανοιχτά για «ενισχυμένη εποπτεία».
Διγλωσσία
Πέρα από τις αστοχίες σε «διαχειριστικές» υποθέσεις, με τελευταίο παράδειγμα τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, η συγκυβέρνηση διολισθαίνει και σε σοβαρά επικοινωνιακά λάθη, διατηρώντας τη «διγλωσσία». Ενδεικτικό το «αλαλούμ» με τα σενάρια περί ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με δύο γαλλικές φρεγάτες το καλοκαίρι, το οποίο εξέθεσε πανηγυρικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όσον αφορά στα εθνικά «μέτωπα», είναι γνωστό πως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ακολουθούν την ίδια «γραμμή», οι μεν υποβαθμίζουν τις εντάσεις με Τουρκία και Σκόπια οι δε ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους. Στην… «τάξη» τους ζήτησε να επανέλθουν ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Δευτέρα, προτρέποντάς τους να είναι «προσεκτικοί». Το μήνυμα εστάλη μετά τον επικό «καυγά» του κ. Καμμένου με την κυρία Αυλωνίτου στο στούντιο του ΣΚΑΪ, όταν ετέθη θέμα «μεταγραφής» του πρώτου στη ΝΔ από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αίματα άναψαν με την κ. Καμμένο να απαιτεί τη «συγνώμη», αφήνοντας μπηχτή για διεξαγωγή εκλογών άμεσα.
Που ποντάρουν
Τη στιγμή που τα πολιτικά «χαρτιά» αναστροφής του κλίματος έχουν περιοριστεί για τον κ. Τσίπρα, εν μέσω αποδόμησης του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου» από δανειστές, αντιπολίτευση και ενδοκυβερνητικά στελέχη, ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός επιδιώκουν διακαώς την επίλυση του ονοματολογικού στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.
Αν και η ΠΓΔΜ «καίγεται» να λύσει το «αιώνιο» θέμα του ονοματολογικού, με απώτερο σκοπό την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εντούτοις η Αθήνα… βιάστηκε να ανοίξει το ευαίσθητο κεφάλαιο του «Σκοπιανού» και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία τόσο για την οικονομία της Ελλάδας όσο και για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία παίζει επικίνδυνα διπλωματικά «παιχνίδια».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκτεθεί, έχοντας επιχειρήσει να λύσει ένα τόσο «λεπτό» ζήτημα, που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, δίχως αφενός να έχει διασφαλίσει τις αναγκαίες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση Ζάεφ κι αφετέρου χωρίς να έχει καταλήξει σε μία ενιαία «γραμμή» πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι κρίσιμες συνομιλίες με την ΠΓΔΜ-οι ΑΝΕΛ επιμένουν στο «βέτο» κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία»-αλλά ασκώντας «μυστική διπλωματία».
Το σίγουρο είναι ότι στην Ηρώδου Αττικού δεν επιθυμούν να «στιγματιστούν» με την αποτυχία των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, την ώρα που «ξεδιπλώνουν» το αφήγημα «πετύχαμε εκεί, όπου οι άλλοι δεν μπόρεσαν».
Βέβαια, το «παράθυρο» που άνοιξε ο Ζόραν Ζάεφ σε αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ σίγουρα ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης Τσίπρα, ωστόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει συνηθίσει τις… παλινωδίες τον τελευταίο καιρό, οπότε τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα δεν προσβλέπει στην ψήφο των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει πως διαφωνούν, αλλά πως θα συνεχίσουν και μαζί «μέχρι τέλους». Συνεπώς, ο πρωθυπουργός «κοιτάζει» προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν των διαύλων επικοινωνίας που άνοιξε με την κυρία Γεννηματά.