Υπουργικό: Σχέδια επί... χάρτου για δίκαιη, κοινωνική «ανάπτυξη»
Σε μία συνεδρίαση, όπου για ακόμη μία φορά απουσίαζαν οι κάμερες, πρωθυπουργός και υπουργοί έβαλαν κάτω σχέδια… επί χάρτου για τη νέα πολιτική σαιζόν, η οποία εγκαινιάζεται με το τέλος της θερινής ραστώνης και την επιστροφή όλων των κυβερνητικών παραγόντων στο Μαξίμου. Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο: πιάνουμε δουλειά με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη.
Έτσι, ο ίδιος έδωσε τη «γραμμή» για το άμεσο χρονικό διάστημα με το «βλέμμα» σαφώς στη ΔΕΘ. Αυτό σημαίνει πως το Υπουργικό έθεσε τις προτεραιότητες του Σεπτεμβρίου, οι οποίες πλαισιώνουν τα «αφηγήματα» της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους.
Οπότε, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκαν τα τρία νομοσχέδια επικοινωνιακού «τύπου»: Εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων από την αδήλωτη εργασία, Παιδείας, για τις αλλαγές του τρόπου εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και του υπουργείου Ναυτιλίας, που «ενισχύει την κοινωνική συμμετοχή στην ακτοπλοΐα».
Ειδικά όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στην αριστερή ρητορική, φέρνοντας «δίκαιες» αλλαγές, χωρίς όμως να έχει κατασταλάξει, τι ακριβώς θα ισχύσει με το «καυτό» ζήτημα των πανελληνίων: Πότε θα καταργηθούν; Σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας;
«Το μεγάλο στοίχημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι πώς το Λύκειό μας θα ξαναγίνει ένα Λύκειο, που θα ανταποκρίνεται στις θεσμικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις που έχει ένας τέτοιος θεσμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαβρόγλου.
Ειδικότερα, η πρόταση περιλαμβάνει την επέκταση, κατά δύο έτη, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς συμπεριλαμβάνονται η α' και β' λυκείου, με περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στη γ' λυκείου, σε βάθος διετίας.
Στόχος είναι έως το 2020 η υποχρεωτική εκπαίδευση, μαζί με την προσχολική, να είναι 14ετής.
Αναφορικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόταση περιλαμβάνει το άθροισμα της βαθμολογίας των ενδοσχολικών εξετάσεων (γραπτά, προφορικά, εργασίες) και των πανελλαδικών, ωστόσο το ποσοστό που θα αναλογεί θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό συζήτησε και για τον πύρινο εφιάλτη, που βιώνει όλη η χώρα, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.
Αποφασίστηκε δε η λήψη άμεσων μέτρων για την οριοθέτηση και προστασία των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, την κήρυξη τους ως αναδασωτέων με πρόληψη οποιασδήποτε προσπάθειας αλλαγής χρήσεων, την ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων καθώς και τη σχεδιασμένη, φυσική ή τεχνητή αναδάσωση των εκτάσεων αυτών.
Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το Υπουργικό απασχόλησε και η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει με την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών, κάπου κοντά στα πρωτοβρόχια.
Προς το παρόν βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν να βιάζονται για τα «ανοιχτά» προαπαιτούμενα, αν και στις αρχές του ερχόμενου μήνα το EWG θα εξετάσει εξονυχιστικά τις εκκρεμότητες ενόψει μάλιστα και της τρίτης (και φαρμακερής) αξιολόγησης.
Στην Ηρώδου Αττικού οι πυρετώδεις προετοιμασίες αφορούν-μέχρι τώρα τουλάχιστον-την κυβερνητική ατζέντα πρώτον, ως προς το πώς θα εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, δεύτερον, πώς ο κ. Τσίπρας θα πλασάρει τα «αφηγήματά» του στη ΔΕΘ και τρίτον, πως θα στρέψουν την προσοχή στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κρήτης, με «φόντο» τα περί «παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Από Οκτώβριο, βλέπουμε…