kotzias-dimitrof-nimits-skopiano-bienni-pgdm

Στη Βιέννη και πάλι τα «παζάρια» μετά το φιάσκο στην Οχρίδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:03 Δημιουργία 20/04/18, 15:16
Της Βούλας Μαλαίνου

Στη Βιέννη μεταφέρονται ξανά οι «ζυμώσεις» για την επίλυση του Σκοπιανού, την ώρα που η Αθήνα παραπέμπει για... αργότερα το ενδεχόμενο συμφωνίας, αφότου στην Οχρίδα δεν σημειώθηκε-κατά γενική ομολογία-πρόοδος, τουναντίον επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά πως οι κυβερνητικές προσδοκίες περνούν κάτω από τον πήχη.

Έτσι, για την ερχόμενη Τετάρτη έχει «κλειδώσει» η νέα τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ενώ καμία πλευρά δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή προοπτική λύσης.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς «έδειξε» προς το φθινόπωρο όσον αφορά πιθανή συμφωνία επί του Σκοπιανού, με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να επιδίδεται σε απανωτές «παλινωδίες», γεγονός που από πολιτικούς αναλυτές έχει «διαβαστεί» ως προμήνυμα «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις.

Με βάση τις δηλώσεις τόσο του Ζόραν Ζάεφ όσο και του Νικολά Ντιμιτρόφ, η ΠΓΔΜ δεν δέχεται ούτε τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων ούτε την αλλαγή Συντάγματος, με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό μάλιστα να σημειώνει πως αν το πρόβλημα ήταν μόνο το ονοματολογικό, τότε θα είχε ήδη βρεθεί λύση.

Από την πλευρά της , η κυβέρνηση εν μέσω και έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρίσκεται εκτεθειμένη, έχοντας «ανοίξει« το κεφάλαιο του Σκοπιανού, ενώ η ΠΓΔΜ δεν προτίθεται να κάνει πίσω ως προς τους όρους και προϋποθέσεις της Αθήνας, αν και η ίδια «καίγεται» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, η κυβέρνηση Τσίπρα που βιάστηκε να επιλύσει το «αιώνιο» ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, «σκοντάφτει» πάνω στο «μαύρο» της κοινής γνώμης όσον αφορά τους χειρισμούς (και) σε αυτό το «μέτωπο», όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

«Η ΠΓΔΜ τον Ιούλιο δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το δημοψήφισμα που έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν θέλει πάνω από 2 μήνες και μετά χρειάζεται να πάει η συμφωνία στη Βουλή τους. Δεν προλαβαίνουν. Πάμε για φθινόπωρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο ίδιος αφήνοντας αιχμές κατά του Ζάεφ, επεσήμανε ότι «μερικά ζητήματα της διπλωματίας δεν μπορεί να λύνονται με δηλώσεις. Ο κ. Ζάεφ πρέπει να παλέψει για να βρει πλειοψηφία στη Βουλή του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι δηλώσεις δεν βοηθούν».

«Δε θέλουμε μια συμφωνία για τη συμφωνία. Δείχνουμε υπευθυνότητα και τόλμη για να τελειώσουμε με το πρόβλημα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, αλλά με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την πΓΔΜ χωρίς erga omnes εφαρμογή και χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέλουμε μια συμφωνία με σταθερότητα και μακράς πνοής που να λύνει προβλήματα, όχι να δημιουργεί νέα» υπογράμμισε ο υπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε