«Γιατί να μετανιώσω για τον νόμο μου; Επειδή μείωσε την εγκληματικότητα;»
Ειδικότερα, ερωτηθείς, αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε στο γνωστό νόμο Παρασκευόπουλου, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτός ο νόμος είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα εκείνη την περίοδο στη χώρα και να βελτιωθεί η κατάσταση. Γιατί θα πρέπει να μετανιώσω για τον συγκεκριμένο νόμο; Επειδή μειώθηκε η εγκληματικότητα πχ για τις ανθρωποκτονίες; Από εκεί που ήταν χίλιες, έγιναν πεντακόσιες. Γιατί θα πρέπει να μετανιώσω για τη μείωση της εγκληματικότητας; Ποσοστιαία μειώθηκαν και τα ειδεχθή εγκλήματα. Ο νόμος δεν αφορούσε όλους, ήταν αναλογικός και δεν αφορούσε όλες τις κατηγορίες».
«Πρώτα από όλα, ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει καταργηθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο νέος νόμος που ισχύει είναι διαφορετικός. Εγώ ο ίδιος είχα πει ότι ο νόμος αυτός είναι μεταβατικός. Εξάλλου, πολλές περιπτώσεις απολύσεων κρατουμένων που αποδίδονται στο νόμο Παρασκευόπουλου, δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Κόσμος απολύεται συνεχώς από τις φυλακές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είχαν απολυθεί και χωρίς το νόμο Παρασκευόπουλου. Το παρακολουθώ το θέμα, ακριβώς γιατί συνήθως συνδέεται με απειλές και ύβρεις στο πρόσωπό μου κι έτσι βλέπω για κάθε περίπτωση, αν όντως αυτός ο οποίος απολύθηκε, απολύθηκε λόγω του συγκεκριμένου νόμου», συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Αναφορικά με την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη, ο πρώην υπουργός τόνισε: «με κανένα τρόπο δεν μπορεί να τεθεί θέμα συμψηφισμού με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τους οκτώ Τούρκους, γιατί τουλάχιστον για εμάς, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, οπότε η λειτουργία της δεν μπορεί να εξαρτάται από θέματα σκοπιμότητας, πολιτικής ή ακόμη και ανθρωπιστικής, εξαρτάται μόνο από νομιμότητα».
«Μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι η προσοχή των Τούρκων θα συγκεντρωθεί αλλού. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είναι να πιέσουμε μέσω προσφυγής στους διεθνείς θεσμούς. Φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο, πραγματικά η Ε.Ε. συμπαρίσταται στα δικαιοκρατικά αιτήματα της χώρας μας και ελπίζουμε με την αύξηση της πίεσης να πετύχουμε μία αλλαγή από την τουρκική πλευρά», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της ελληνικής πλευράς, ειδικότερα για τις αναφορές Ερντογάν, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς μέσα σε 15 μέρες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Αυτό που λέτε, η ελληνική πλευρά δεν το έχει επιβεβαιώσει. Αλλά πέρα από αυτό, η ελληνική πλευρά στις περισσότερες φάσεις της ιστορίας τον τελευταίο καιρό, έχει μπροστά έναν υπουργό εθνικής άμυνας, τον κ. Καμμένο, οι δηλώσεις του οποίου δεν διακρίνονται από διστακτικότητα ή φόβο σε γενικές γραμμές. Ο υπουργός μας, θα έλεγα ότι δεν φοβάται να μιλήσει».