tsipras-erdogan-maximou

«Θερμό» δίμηνο με παροξυσμό Τούρκων ενόψει εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:05 Δημιουργία 19/04/18, 06:50
Της Βούλας Μαλαίνου

Η απόφαση του «σουλτάνου» να κάνει πρόωρες εκλογές δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Προκαλεί, ωστόσο, έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να «στήσει» τη στρατηγική της ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα για το επόμενο ιδιαίτερα «θερμό» δίμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου θεωρείται δεδομένη η κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα.

Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από την επίδειξη σοβαρής και νηφάλιας εξωτερικής πολιτικής απέναντι στους απρόβλεπτους Τούρκους, κρατώντας σαφώς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους διεθνείς εταίρους, αφότου μάλιστα άλλαξε τη «ρητορική» της περί «διμερούς ζητήματος» όσον αφορά την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη από την 1η Μαρτίου.

Προς το παρόν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας θυμίζουν… «ασανσέρ». Στελέχη της έχουν κατά καιρούς επιδοθεί σε ένα απίστευτο «κρεσέντο» παλινωδιών. Έπρεπε ο Ερντογάν να θέσει ζήτημα ανταλλαγής των «δύο» με τους «οχτώ» και να επιστρατεύσει την τακτική του «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου, ώστε η κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει το γεγονός πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε επικίνδυνα «μονοπάτια», με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά να μην αποκλείει… πια το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου».

Κανείς. Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δώσει δείγματα των προθέσεων του ήδη από την επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο έθεσε θέμα Λωζάνης, εκσφενδονίζοντας «κορώνες» πρωτοφανών διεκδικήσεων. Τότε ήταν, λέει ο ίδιος, που ο Αλέξης Τσίπρας του έταξε την έκδοση των οχτώ Τούρκων πραξικοπηματιών εντός λίγων ημερών. Από την πλευρά του, το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει, τονίζοντας πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στην Ελλάδα. Στο τουρκικό δικαστήριο μας παραπέμπει, εξάλλου, κι ο Ερντογάν όσον αφορά το αίτημα αποφυλάκισης των δύο αξιωματικών.

Το προμήνυμα της κάλπης μπορούσε κανείς από τότε να το «διαβάσει». Με την επιστροφή του στην Τουρκία και εν μέσω ανοιχτής σύγκρουσης με την ΕΕ, ο «σουλτάνος» ξεκίνησε το «παιχνίδι» προκλήσεων, οι οποίες πλέον δεν μένουν στα λόγια. Η πολιτική σκηνή της Άγκυρας δείχνει να βρίσκεται σε καθεστώς άτυπης προεκλογικής εκστρατείας εδώ και καιρό, με τον Ερντογάν να κάνει κόντρες με τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου για τα ελληνικά νησιά. Κοινώς, κυβέρνηση κι αντιπολίτευση συντηρούσαν, συντηρούν και θα συντηρήσουν την ακραία «πόλωση» με ελληνική ατζέντα. Ο Κιλιντσάρογλου να μιλάει «για τουρκικά νησιά που έχουν πάρει οι Έλληνες», κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανοχή, κι ο Ερντογάν να «αγριεύει», εξαπολύοντας απειλές κατά της χώρας μας.

Ευκολονόητο είναι, λοιπόν, πως μέχρι τις 24 Ιουνίου, όποτε και θα ανοίξουν οι κάλπες, η Τουρκία θα «τρέφεται» με «εθνικιστικές κορώνες» και με την επικοινωνιακή πολιτική της «υπερδύναμης».

«Ασκήσεις ισορροπίας» από την ΕΕ

Σήμερα, η Ευρωβουλή καταθέτει ψήφισμα-μήνυμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με «φόντο» τη σκληρή «γλώσσα» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι απειλείται από τους αξιωματικούς είναι «γελοίοι».

«Όσον αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δύο Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ανέβασε τους τόνους, ενώ η ΕΕ εγκαλεί την Τουρκία για «απαράδεκτη» ρητορική, υπενθυμίζοντας τις συστάσεις που της είχε κάνει, μεταξύ άλλων και για τους δύο αξιωματικούς, κατά τις πρόσφατες Συνόδους Κορυφής τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Βάρνα, στην έκθεσή της γα την ενταξιακή πορεία της χώρας. Η Άγκυρα, ωστόσο, εξακολουθεί να αψηφά τις επισημάνσεις, να αγνοεί τα ηχηρά-ομολογουμένως-μηνύματα των Ευρωπαίων για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Κάθε νόμισμα, ωστόσο, έχει δύο όψεις. Η άλλη, λοιπόν, απεικονίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία δίχως την Άγκυρα, απλά θα «καταρρεύσει», τη στιγμή που Ευρωπαίοι αρχηγοί δέχονται τα απόνερα της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, πληρώνοντας μεγάλο κόστος (βλέπε Μέρκελ).

Συνεπώς, θα λέγαμε πως η ΕΕ κινείται σε μία λεπτή διπλωματική «γραμμή» όσον αφορά τις «απαντήσεις» της απέναντι στην Τουρκία. Ενδεικτική η δήλωση του Γιοχάνες Χαν ότι η Άγκυρα θα παραμείνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Κομισιόν και πως θα συνεχιστεί η συνεργασία τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η Επιτροπή συνιστά στην Τουρκία να συνεχίσει να παρέχει καταφύγιο και στήριξη στους πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταγραφεί στο έδαφος της.

Αν σου άρεσε κάνε