nikos-kotzias-tourkia-stratiotikoi

Δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο ο Κοτζιάς-«Πάμε φθινόπωρο» για Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 18/04/18, 11:33
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου»... κάποια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συστήνει «ψυχραιμία» στις τουρκικές προκλήσεις.

«Η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμά επεισόδια. Μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει θερμό επεισόδιο. Δουλειά μας είναι να μην αφήσουμε να συμβούν ατυχήματα», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ρ/σ «24/7».

«Πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή, γιατί συχνά εξηγώ ότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα, θα ήμουν ευχαριστημενος. Είναι πολλαπλάσια η αναταραχή με τη σημασία της πρόκλησης. Σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται ψύχραιμη σκέψη», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος δε στο «κρεσέντο» διεκδικήσεων απ ό την τουρκική πλευρά, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «από το 96 το λένε αυτό ότι τα Ίμια είναι δικά τους, το είχαν πρωτοπεί το 93».

«Εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών, οι θεσμοί και τρίτον όποιος θέλει να πάρει πρωτοβουλία να σκέφτεται τι θα ακολουθήσει. Αν ανοίγεις μία πόρτα να σκεφτείς και το μετά», σχολίασε ο υπουργός για την ύψωση της ελληνικής σημαίας από νεαρούς σε βραχονησίδες στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

«Ασφαλώς να υψώσει κανείς σημαία, αλλά το πώς και το πότε θα υπερασπιστείς την ενέργειά σου πρέπει να το σκεφτείς. Δεν ξέρω ότι κατέβηκαν σημαίες. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται. Λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Όσον αφορά το περιστατικό στη Ρω προ ολίγων ημερών, ο κ. Κοτζιάς πήρε «αποστάσεις» από την εκδοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Φώτη Κουβέλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πυροβολήθηκε ένας θόρυβος και όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός επεσήμανε ότι «ο Άσαντ αν και όταν ρίχνει χημικά δεν κάνει απλώς μια απάνθρωπη πράξη αλλά παραβιάζει και τους κανόνες του πολέμου που διαμορφώθηκαν εδώ και 4.000 χρόνια. Ακόμα και ο πόλεμος έχει κάποιους κανόνες. Η Τουρκία παραβιάζει τη Λωζάνη, αυτά που κάνει στο Αφρίν θυμίζουν αυτά που έκανε στην περιοχή της Αλεξανδρέττας».

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για το τι θα συμβεί, όταν αποφυλακιστούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως «η ελληνική πολιτεία οφείλει να φροντίζει την ασφάλεια όλων».

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου, ο ίδιος τόνισε πως «δεν ξέρω, αν έγινε τυχαία ή όχι, αλλά στην Άγκυρα ο Ερντογάν και οι κύκλοι του βλέπουν πώς αντιδρούμε και σωστά αντιδρούμε, αλλά η Τουρκία έχει άλλη αντίληψη περί της ζωής των στρατιωτικών ,που έχει χάσει τόσους στρατιώτες χωρίς να δακρύζει το μάτι τους. Η Άγκυρα διαβάζει διαφορετικά τα γεγονότα από ό,τι εμείς».

Σκοπιανό: Αργεί... η λύση

Την ίδια ώρα, σχετικά με το άλλο ανοιχτό «μέτωπο», αυτό του Σκοπιανιού, ο υπουργός μετέφερε την προοπτική συμφωνίας για το φθινόπωρο, κάνοντας λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ, αφήνοντας «αιχμές» κατά της κυβέρνησης Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, εξαιτίας των διαδικασιών που χρειάζονται να γίνουν στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας το χρονικό πλαίσιο για επίλυση στο θέμα της ονομασίας μετατίθεται κατά πολλούς μήνες.

«Η ΠΓΔΜ τον Ιούλιο δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το δημοψήφισμα που έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν θέλει πάνω από 2 μήνες και μετά χρειάζεται να πάει η συμφωνία στη Βουλή τους. Δεν προλαβαίνουν. Πάμε για φθινόπωρο», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εμμένοντας στη θέση του ότι η διπλωματία δεν γίνεται μέσω δηλώσεων, ο κ. Κοτζιάς άσκησε κριτική για την πολιτική του Σκοπιανού ομολόγου του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «μερικά ζητήματα της διπλωματίας δεν μπορεί να λύνονται με δηλώσεις. Ο κ. Ζάεφ πρέπει να παλέψει για να βρει πλειοψηφία στη Βουλή του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι δηλώσεις δεν βοηθούν».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως «δε θέλουμε μια συμφωνία για τη συμφωνία. Δείχνουμε υπευθυνότητα και τόλμη για να τελειώσουμε με το πρόβλημα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, αλλά με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την πΓΔΜ χωρίς erga omnes εφαρμογή και χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέλουμε μια συμφωνία με σταθερότητα και μακράς πνοής που να λύνει προβλήματα, όχι να δημιουργεί νέα» υπογράμμισε ο υπουργός.

 

Αν σου άρεσε κάνε