Ψήφισμα-μήνυμα στην Τουρκία από την Ευρωβουλή για τους δύο στρατιωτικούς
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις δηλώσεις στήριξης του Γάλλου προέδρου προς την Ελλάδα, εν μέσω τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα. «Η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία, σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα», τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν κατά της συζήτηση στο Στρασβούργο, αποκαλύπτοντας πως έχει ενημερώσει σχετικά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Για το προσφυγικό, ο ίδιος είπε ότι η Γαλλία θα προτείνει την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, καθώς δεν γίνεται να αφεθούν μόνες τους οι χώρες πρώτης γραμμής, για να διαχειριστούν το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
«Οι δύο Έλληνες είναι και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί και αν δεν αφεθούν ελεύθεροι άμεσα θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων για ένα κοινό ψήφισμα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα, μέχρι να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ζητώντας από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ασκήσουν πίεση στη Τουρκία και να λάβουν μέτρα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είπε ότι «οι δυο στρατιωτικοί έχουν καταφέρει κάτι σπάνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατάφεραν να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες. Και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία: Ότι όλοι μαζί εδώ ζητούμε την απελευθέρωσή τους. Και θα το πετύχουμε».
Για «πολιτική ομηρεία που καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου και καλής γειτονίας», μίλησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εκπλήξει θετικά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
«Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά μια συμπεριφορά που αγγίζει συνολικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκει ο κ. Ερντογάν», ανέφερε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης.
«Απαιτούμε τη συμβολή των Θεσμών της Ε.Ε για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς άλλη καθυστέρηση, δικονομικά προσχήματα και ανέξοδες διπλωματικές δηλώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.
Οι ευρωβουλευτές από άλλες χώρες στήριξαν όλοι ανεξαιρέτως την Ελλάδα στις ομιλίες τους, καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας. Αναφέρθηκαν επίσης σε πολλές περιπτώσεις κράτησης Ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.