tourkia-hurriyet-braxonisida

«Μουδιασμένη» η κυβέρνηση από το τουρκικό «παιχνίδι» στο Αιγαίο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:04 Δημιουργία 17/04/18, 11:54
Η κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα σε καθημερινή πλέον βάση από την Άγκυρα, ενώ μάλιστα η ίδια δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της σχετικά με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται από την 1η Μαρτίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, επιχειρείται στο πλαίσιο μίας στρατηγικής, η οποία εκδηλώνεται: αφενός με το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, αφετέρου με «κρεσέντο» μονομερών διεκδικήσεων. Έτσι, το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στην περιοχή δεν αποκλείεται πλέον ούτε από την κυβέρνηση, η οποία στο... ήμισυ υποβάθμιζε εδώ και καιρό τα «παιχνίδια» του «Σουλτάνου».

Η χθεσινή διαρροή, αρχικά από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ και στη συνέχεια από τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, για το κατέβασμα ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα, αποτελεί την απόλυτη «κατάρρευση» των σεναρίων ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τείνει προς αποκλιμάκωση, αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα στο τηλέφωνο, στον απόηχο της τραγωδίας με την πτώση του Μιράζ 2000-5 ανοιχτά της Σκύρου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου.

Αν κι η κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου διέψευσε τις διαρροές της τουρκικής κυβέρνησης, εντούτοις η Άγκυρα διατηρεί ψηλά στην ατζέντα την υπόθεση με τη σημαία. Στο σύνολό του ο Τύπος της χώρας φιλοξενεί την Τρίτη στα πρωτοσέλιδά του σχόλια ή «παρασκήνιο» πίσω από το φερόμενο σκηνικό.

Αξιοπρόσεχτα δύο εξ αυτών: το ένα είναι της α Hurriyet κι ναφέρει ότι οι τουρκικές Αρχές αντιλήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή ότι ανέβηκε η σημαία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές Αρχές, ζητώντας να κατέβει η σημαία.

Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, δεν υπήρξε αντίδραση, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) πήγαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία. Σημειώνεται ότι η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ονομαστικά τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος.

Το δεύτερο φιλοξενείται στον αγγλόφωνο ιστότοπο της Sabah, με τίτλο: «Πρώην εισαγγελέας της FETO συνελήφθη, ενώ επιχειρούσε να περάσει στην Ελλάδα». Αφορά τη σύλληψη ενός εισαγγελέα, που φέρεται να ανήκει στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον Έβρο, ο οποίος προσπαθούσε να περάσει με τη οικογένειά του στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζαφέρ Κιλίντς από τη Σμύρνη, τον οποίο τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει γκιουλενιστή-τρομοκράτη, ήταν μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, όταν προσπάθησε να περάσει παράνομα τα σύνορα της επαρχίας της Αδριανούπολης, με προορισμό τη χώρα μας.

Ο Κιλίντς ήταν εισαγγελέας σε υπόθεση που αφορούσε 357 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 49 ενεργών στρατιωτών, οι οποίοι ενώπιον του 5ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Σμύρνης το 2013, δικάστηκαν με την κατηγορία της «κατοχής εμπιστευτικών στρατιωτικών πληροφοριών και εγγράφων».

Όλοι οι εναγόμενοι στην υπόθεση αθωώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016 και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) έπαψε από τα καθήκοντά του τον Κιλίντς.

«Αμηχανία» στο Μαξίμου

Οι τακτικισμοί της Τουρκίας, στο πολιτικό πεδίο της οποίας επικρατεί ακραία «πόλωση» ενώ στο προσκήνιο έρχονται σενάρια πρόωρων εκλογών, προκαλούν αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο απαντά στις διαρροές με πολύ μεγάλη προσοχή. Διαψεύδει μεν το σκηνικό με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα, δεν «κλείνει» δε το ζήτημα κατηγορηματικά.

Ενδεικτική η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στους πολιτικούς συντάκτες την περασμένη Δευτέρα: «Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο για τα εγκαίνια της μονάδας αφαλάτωσης στο νησί, από όπου πριν από 8 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, με τα οποία η ίδια ακόμη «παλεύει»... Σίγουρα, τώρα από το ίδιο σημείο ο νυν πρωθυπουργός θα «ξετυλίξει» το «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου» από την επιτροπεία... την ίδια ημέρα κατά την οποία το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη, οι οποίες και θα κρίνουν το λεγόμενο «clean exit».

Επιστρέφοντας στα ελληνοτουρκικά-την ατζέντα θα επιχειρήσει να γυρίσει σήμερα ο κ. Τσίπρας-αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Φώτη Κουβέλη ότι οι «βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία», τη στιγμή που στην Ηρώδου Αττικού και επιμένουν να κινούνται σε χαμηλούς τόνους και συνεχίζουν την τακτική της μη ενημέρωσης, ενώ η Άγκυρα σφίγγει τον κλοιό.

«Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο αλλά η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο, ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σημείωσε ότι «το υπουργείο Αμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για τα δημοσιεύματα» και τόνισε ότι έχει ζητήσει «ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ερωτηθείς για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη υπογράμμισε ότι «Ερντογάν και Γιλντιρίμ, μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου» και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτηση τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό τηλέφωνο δεν ευσταθούν.

 

Αν σου άρεσε κάνε