tsipras-kammena-attiki-pyrkagia

«Ανακάλυψαν» τις επενδύσεις περιμένοντας Μακρόν και ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 28/08/17, 09:50
Της Βούλας Μαλαίνου

Τα κεφάλια μέσα. Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου σηματοδοτεί και το «ξεβόλεμα» της Αριστεράς από την διαφαινόμενη «ηρεμία» της θερινής ραστώνης.

Με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση έχει μπροστά της «υπερμαραθώνιους», τους οποίους καλείται να «τρέξει» γοργά αλλά ταπεινά.

Προς το παρόν βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν να βιάζονται για τα «ανοιχτά» προαπαιτούμενα, αν και στις αρχές του ερχόμενου μήνα το EWG θα εξετάσει εξονυχιστικά τις εκκρεμότητες ενόψει μάλιστα και της τρίτης (και φαρμακερής) αξιολόγησης.

Στην Ηρώδου Αττικού ο πρωθυπουργός-αφού ολοκλήρωσε τις δημόσιες εμφανίσεις του ανά την Ελλάδα-, οι υπουργοί του και οι στενοί του συνεργάτες θα προετοιμάζονται πυρετωδώς πρώτον, για την επίσκεψη του Εμμνανουέλ Μακρόν στην Αθήνα-την οποία χαρακτηρίζουν συμβολική-δεύτερον, για την «θριαμβολογική» ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, τρίτον, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία και τέταρτον, για το Περιφερειακό Συνέδριο της Κρήτης.

Σε αυτά τα τέσσερα «μέτωπα» εργάζεται προς το παρόν η μαξιμινή ομάδα, αν και η υπόλοιπη ατζέντα του Σεπτεμβρίου προβλέπει σημαντικότερα γεγονότα, όπως τις γερμανικές εκλογές-το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει τα μέγιστα σχετικά με τη στάση των θεσμών κατά την γ’ αξιολόγηση-, την άφιξη της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ-η ανταπόκριση των φορολογουμένων θα οδηγήσει είτε σε χαμόγελα είτε σε κλάματα το Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση περιμένει έσοδα 6 δις. ευρώ, έτσι ώστε να κινηθεί εντός στόχου το πλεόνασμα του 2017.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές συσκέψεις έχουν επικεντρωθεί στις συναντήσεις Τσίπρα με Μακρόν-Τζεντιλόνι και στην ΔΕΘ, καθώς το ζήτημα του πρωθυπουργού είναι να κερδηθεί το επικοινωνιακό στοίχημα: να πειστούν οι «σύντροφοι» ότι γυρίζουμε σελίδα, ανακτώντας οριστικά την πρόσβαση στις αγορές και προσελκύοντας επενδύσεις από χώρες της Ευρώπης, που στέκονται «σύμμαχοι» στις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Κοινώς, ότι το Δεκέμβριο του 2018 θα «πανηγυρίζουμε» για το τέλος της κρίσης. Μόνο που στο Μαξίμου «πανηγυρίζουν» από τώρα…

Ότι όλα τα επικοινωνιακά «αφηγήματα» του κ. Τσίπρα έχουν πρωτίστως αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Ο πρωθυπουργός έχοντας πλήρη επίγνωση της δημοσκοπικής εικόνας του ιδίου και της κυβέρνησής του, ξέρει πως μόνο το «μπετόν αρμέ»-η συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία- θα του εξασφαλίσει την υπόλοιπη διετία στην εξουσία. Υπολογίζει παράλληλα πως οι «αρρυθμίες» ενδεχομένως και να είναι προ των πυλών δεδομένων των ενδείξεων που «φωνάζουν» πως το ΔΝΤ θα ζητήσει τη λήψη και νέων μέτρων, καθώς και του «σκληρού πόκερ» που αναμένεται να παιχτεί στα Hilton Groups με την τρόικα. Συνεπώς, «ποντάρει» στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου και της επιχειρηματικής ομάδας που θα τον συνοδεύει, προκειμένου αφενός να στήσει το επόμενο «success story» με τις επενδύσεις και αφετέρου να επαναφέρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, με την οποία εξάλλου ο Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ ανοιχτά, δημόσια και… ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Έτσι, μόλις χθες σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «ανακάλυψε» τις επενδύσεις και τις συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με την οριστική πρόσβαση της χώρας στις αγορές και τη δημιουργία ενός «κοινωνικού κράτους»-το πρόσφατα εμφανιζόμενο «αφήγημα» του κ. Τσίπρα.

«Η επίσκεψη φιλοδοξούμε να έχει και πρακτικά αποτελέσματα με την εκκίνηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των Γάλλων επιχειρηματιών, που θα συνοδεύουν των Πρόεδρο Μακρόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας πως ο πρωθυπουργός ανεβαίνει προς Θεσσαλονίκη με «φόρα» από τη «γαλλική συμμαχία».

Το κατά πόσο αυτό το «ντελίριο» με τις επενδύσεις θα κρατήσει με τον ερχομό του Οκτωβρίου, θα φανεί στο χειροκρότημα… Στις αίθουσες του Χίλτον, όπου η «αφρόκρεμα» των δανειστών θα ζητήσει να ξεκολλήσουν οι αποκρατικοποιήσεις από το σημείο μηδέν, όπου βρίσκονται τώρα. Από τα «παζάρια» ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, βέβαια, θα φανεί και πόσο ενωμένο είναι το αριστερό κόμμα και πόσο… θα διατηρηθεί η αριστερή ρητορική.

«Μποναμάδες» γιοκ

Και μπορεί η Αριστερά να εμφανίστηκε «γενναιόδωρη» στο τέλος του 2016, «μοιράζοντας» τη 13η σύνταξη-όπως τη «βάφτισε»-, δεν αναμένεται όμως να ακολουθήσει την «πεπατημένη» και ενόψει της ΔΕΘ. Που σημαίνει πως η ατζέντα Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη δεν προβλέπει εξαγγελίες, αλλά μόνο επικοινωνιακά «αφηγήματα» περί ανάπτυξης, «κοινωνικού κράτους» και «πολιτικού και ιδεολογικού χάσματος» με τη ΝΔ.

Λογικό. Ο πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του «μποναμά» τον περασμένο χειμώνα και την αποδοχή της κοινής γνώμης δεν εξασφάλισε-όπως φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις-και την «εκδίκηση» των θεσμών εισέπραξε.

«Ακροδεξιός πόλεμος»

Καθώς παροχές δεν… έχει τα περιθώρια να εξαγγείλει, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη να επιμείνουν στην «αριστερή» ρητορική και στον «ακροδεξιό πόλεμο», που δέχεται το Μαξίμου από την Πειραιώς. Κοινώς, «μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη». Διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ ενόψει της ΔΕΘ, δηλαδή.

«Τα δύο πρόσωπα των αντιπροέδρων είναι σαν τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Οι ακροδεξιές θέσεις που πολλές φορές εκφράζονται από την ηγεσία της ΝΔ, είτε αυτές αφορούν το Ταλίν, είτε το δόγμα τάξης και ασφάλειας, είτε τη διαχείριση του προσφυγικού, δεν αποτελούν διολίσθηση αλλά στρατηγική επιλογή». Τάδε έφη ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ποιά μέτρα και ποιες εκλογές;»

Στον απόηχο δε των σεναρίων για νέα μέτρα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (πάνε «πακέτο» αυτά) το Μαξίμου κάνει πως σφυρίζει αδιάφορα. Οι διαρροές, όμως, για απαιτήσεις περί νέων μέτρων από το ΔΝΤ κατά την επικείμενη αξιολόγηση, έχουν αποσυντονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, όπως έχει ξαναγράψει το «Χ», ο κ. Τσίπρας δέχεται συχνά πυκνά εισηγήσεις από συνεργάτες του να ακολουθήσει το δρόμο της κάλπης.

«Θα επαναλάβω ότι αυτή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της τετραετίας 2015- 2019 με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των ετών 2010-2014. Και η σύγκριση θα είναι συντριπτική για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν σου άρεσε κάνε