«Αγκάθια», ερωτηματικά κι ασάφεια από τη συνάντηση στην Οχρίδα
Όπως και οι προηγούμενες-είτε διμερείς είτε τριμερείς-συναντήσεις στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έτσι και το χθεσινό τετ-α-τετ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Οχρίδα άφησε «γεύση» ασάφειας...
Το κλίμα αυτό σίγουρα δεν βοηθά την έτσι κι αλλιώς τεταμένη κατάσταση, που επικρατεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή για το «μέτωπο» του Σκοπιανού, ειδικά τη στιγμή που η κυβέρνηση και συντηρεί τη «διγλωσσία» ως προς την επίλυση του κορυφαίου αυτού εθνικού ζητήματος κι εξακολουθεί να επιχειρεί μία «μυστική διπλωματία», κρατώντας κλειστά τα χαρτιά ως προς τις «δυσκολίες» που παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά των Σκοπίων.
«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε τόσο λιγοστεύουν τα προς συζήτηση θέματα, μόνο που αυτά είναι και τα πιο δύσκολα», είπε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ ο Νίκος Κοτζιάς, «δείχνοντας» πως το «erga omnes» αποτελεί το «αγκάθι» στις συζητήσεις. Πρόκειται για το υπ αριθμόν ένα προαπαιτούμενο, που έχει θέσει η ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας: αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, προκειμένου η νέα ονομασία της χώρας να είναι έναντι όλων, καθώς και την απαλοιφή αλυτρωτικών διατάξεων.
Βέβαια, ο κ. Κοτζιάς όταν μετέβη στην Οχρίδα, είχε ήδη ληφθεί το μήνυμα από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τονίζοντας πως δίχως τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αφενός «έδειξε» τις «δυσκολίες», αφετέρου επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις στο δικό του εσωτερικό πολιτικό πεδίο, καθώς η συγκέντρωση της πλειοψηφίας των 2/3 στη Βουλή είναι για τον ίδιο αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον ιδιαίτερα δύσκολη.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι προσδοκίες της κυβέρνησης Τσίπρα για πρόοδο στις «ζυμώσεις» στην Οχρίδα, πέρασαν κάτω από τον πήχη. Η έκφραση προσώπου, μάλιστα, του Ντιμιτρόφ ήταν μάλλον ενδεικτική της έκβασης του ραντεβού του με τον κ. Κοτζιά. Ο ίδιος φάνηκε «συνοφρυωμένος», ενώ το αμήχανο χαμόγελο του κ. Κοτζιά «μαρτυρούσε» την αμφιβολία του σχετικά με το ποια θα είναι η κατάληξη των διαβουλεύσεων με ορόσημο, ειδικά για την πλευρά της ΠΓΔΜ, τον ερχόμενο Ιούλιο, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.
Πάντως, στο μεσοδιάστημα οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών θα έχουν νέες συναντήσεις: σίγουρα στην τετραμερή – διασυνοριακή στη Θεσσαλονίκη 3-4 Μαϊου και στις 11-12 Ιουνίου στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε μόλις χθες ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς.
«Τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα τα βρήκαμε μπροστά μας κι εγώ και ο Νικόλα, όμως άλλοι τα δημιούργησαν σε άλλες εποχές», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας «να κάνουμε εύκολα τα δύσκολα, αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».
Βέβαια, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, ο κ. Κοτζιάς γυρίζει στην Αθήνα, δίχως να έχει απαντηθεί το εξής ερώτημα: αν οι «δυσκολίες» αυτές θα οδηγήσουν σε οριστικό «ναυάγιο» ή υπάρχει έστω «χαραμάδα» συνεννόησης; Σίγουρα, οι εσωτερικοί «πονοκέφαλοι» του Ζάεφ παίζουν καταλυτικό ρόλο, αφού όσον αφορά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει πως διαφωνούν, αλλά δίχως να «χωρίσουν».
Το στοίχημα των «180»
Σε κάθε περίπτωση, στην Ηρώδου Αττικού καλλιεργούν κλίμα για την ψήφιση της συμφωνίας, εάν κι όταν αυτή θα έρθει στη Βουλή, όπου παραπέμπουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του δήλωσε πως δεν έχει ακόμη προεξοφλήσει τη στάση του όσον αφορά το «μέτωπο» του Σκοπιανού, επισημαίνοντας, πάντως, πως «είναι δύσκολη η οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία». «Δεν έχω προεξοφλήσει τη στάση μου στο Σκοπιανό. Επιφυλασσόμαστε να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ και η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο μετά και τη συνάντησή με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος την ενημέρωσε για τις σχετικές εξελίξεις.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα δεν προσβλέπει στην ψήφο των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει πως διαφωνούν, αλλά πως θα συνεχίσουν και μαζί «μέχρι τέλους». Συνεπώς, ο πρωθυπουργός «κοιτάζει» προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν των διαύλων επικοινωνίας που άνοιξε με την κυρία Γεννηματά, απαντώντας θετικά στην πρότασή της για την αλλαγή της συνταγματικής αναθεώρησης υπό την παρούσα Βουλή.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν «κουκιά», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η όποια συμφωνία για το Σκοπιανό να «περάσει» από τη Βουλή με την ευρεία πλειοψηφία των «180». Πρόκειται για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμη κι αν στους «συμμάχους» προστεθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καθώς και ορισμένοι εκ των ανεξάρτητων, καθώς ούτε το ΚΚΕ ούτε και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως είναι πολύ δύσκολος ο στόχος, ωστόσο μέσω του Σκοπιανού κάνει πολιτικό «παιχνίδι», επιχειρώντας να εκθέσει στα μάτια της κοινής γνώμης την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το «φιάσκο» με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, η οποία πήρε το δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Ζητώντας ευρεία πλειοψηφία, θα επικαλεστεί την εθνική ευθύνη, επιχειρώντας παράλληλα να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ, σε περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη δεν συναινέσει, «γυρίζοντας» στην Πειραιώς τα «πυρά» περί «ανευθυνότητας». Έτσι, θα έχει κινηθεί στην «πεπατημένη» της επίρριψης ευθυνών στον αντίπαλο, πάντα στη «σκιά» του γνωστού αφηγήματος του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».