Το σενάριο «τραβήγματος» του Σκοπιανού με το NATO
Η σημερινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η Ελλάδα δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Τουρκία, ενώ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση.
Όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, η σημερινή συνάντηση που θα έχουν στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ θα είναι η πιο κρίσιμη μέχρι την επόμενη, με τη μόνη διαφορά σε σχέση το τελευταίο ραντεβού ότι σήμερα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καλούνται να βάλουν κάτω το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη λύσης, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο η κυβέρνηση του Αλεξη Τσίπρα όσο και η αντίστοιχη του Ζόραν Ζάεφ θέλουν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ωστόσο, παρά τη θέληση που φαίνεται να υπάρχει κι από τις δύο πλευρές, εντούτοις οι διαφορές κι οι δυσκολίες παραμένουν, συνεπώς εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια σε Αθήνα και Σκόπια.
Η ελληνική πλευρά
Από την πλευρά της Ελλάδας και παρά την κόντρα που συνεχίζει αμείωτη μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», μάλλον θεωρείται... σιγουράκι πως εάν φτάσει στη Βουλή μια συμφωνία για την ονομασία της γειτονικής χώρας, αυτή θα περάσει από την πλειοψηφία.
Αν και οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου μπορεί να μην υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο θα βρεθούν άλλοι... πιο πρόθυμοι. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ανεξάρτητους βουλευτές ή τους βουλευτές Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού -οι κοινοβουλευτικές ομάδες των οποίων δέχονται πιέσεις στο πλαίσιο των κινήσεων προσέγγισης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενδεχομένως και το κόμμα της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξάλλου να δηλώνει πως ακόμη δεν έχει προσδιορίσει τη στάση του.
Οι «πονοκέφαλοι» για τον Ζάεφ
Αναφορικά με τα Σκόπια, ο Σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ προβληματίζεται, θεωρώντας ότι η αντιπολίτευση του VMRO δύσκολα θα αλλάξει τη στάση της σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνταγματική αναθεώρηση, που ζητεί η Ελλάδα από την ΠΓΔΜ, προκειμένου να αποτραπούν αλυτρωτικές βλέψεις. Αυτό, την ώρα που αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξακολουθεί να «κλείνει το μάτι» στη Ρωσία, μη επιθυμώντας να διαρρήξει τις καλές σχέσεις με τη Μόσχα.
Και το ΝΑΤΟ...
Πιθανό σενάριο θα μπορούσε να ήταν η εξεύρεση μίας «μισής» λύσης με το NATO. Δηλαδή, τα Σκόπια να μην ενταχθούν ως μέλος της Συμμαχίας, αλλά να δοθεί στη χώρα ένα καθεστώς παρατηρητή στις Συνόδους και σε προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ για μια περίοδο, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει από 6 μήνες έως 1,5 χρόνο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε οι δύο χώρες να λύσουν τις διαφωνίες τους, οδηγώντας την ΠΓΔΜ στην πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Το σενάριο αυτό μένει να φανεί κατά πόσο θα προχωρήσει, καθώς το πιο σημαντικό «μπλοκ» για την παραπάνω πρόταση δεν είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στα Σκόπια αλλά η βιασύνη των ΗΠΑ να ενταχθεί η ΠΓΔΜ αλλά και η Σερβία αργότερα εντός του NATO με γεωστρατηγικό στόχο να «μπετονάρουν» την περιοχή των Βαλκανίων, η οποία θεωρείται πολύ κρίσιμη στις εξελίξεις που υπάρχουν και αναμένεται να «τρέξουν» το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.