kotzias-ntimitrof-skopia-skopiano-synantisi

Διπλωματικός πυρετός για το όνομα-«Άνω Μακεδονία» δείχνει η ΠΓΔΜ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 11/04/18, 13:53
«Αναβρασμός» επικρατεί ενόψει της αυριανής, κρίσιμης συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα, ενώ εντείνεται ο διπλωματικός «πυρετός» για το ονοματολογικό, στη «σκιά» της «μυστικής διπλωματίας» που επιχειρεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα κι ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε «σήμα» στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, να «γυρίσει» η πολιτική ατζέντα στο ζήτημα της «επόμενης μέρας» εν μέσω κυβερνητικής «αμηχανίας» ως προς τα «ανοιχτά«, εθνικά «μέτωπα», ο ΥΠΕΞ μεταβαίνει ξανά στα Σκόπια, ύστερα από την τριμερή συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Βιέννη στα τέλη Μαρτίου για την οποία τηρήθηκε «σιγή ιχθύος», παρά την παραδοχή περί «δύσκολων ζητημάτων».

Την παραπάνω επισήμανση έκαναν τόσο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ όσο και ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις τους κι όχι σε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως είθισται, δίχως ωστόσο να αποκαλύπτουν ποιες είναι αυτές οι δυσκολίες, ενώ στον «αέρα» παραμένει το χρονοδιάγραμμα της εξεύρεσης λύσης. Την επομένη, πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος ως προς την το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας, ενώ η ελληνική πλευρά αρκέστηκε στην… ασάφεια και στα κλειστά χαρτιά.

Σήμερα, δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων παρουσιάζουν την πρόταση της χώρας για το επίμαχο ζήτημα της ονομασίας, κάνοντας λόγο για «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία), με γλώσσα τα Μακεδονικά και αστερίσκο ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες.

Όπως μεταδίδουν τα ίδια ΜΜΕ, η πλευρά των Σκοπίων δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την πληροφορία.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες που βλέπουν την Τετάρτη το «φως» της δημοσιότητας αναφέρουν πως ο Μάθιου Νίμιτς έχει καταλήξει στις παραμέτρους της λύσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κκ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έχουν στα χέρια τους επιστολή του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, στην οποία περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, όπως αυτή προκύπτει από το τελευταίο ραντεβού στη Βιέννη. Συγκεκριμένα, στην επιστολή αυτή καταγράφονται οι διαφορές των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση με τη γνωστή «γραμμή» περί «έντιμων συμβιβασμών». «Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές», τόνισε ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε ο υπουργός.

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε με τη σειρά του ο Ντάτσιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Επεσήμανε δε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Το «παιχνίδι των «180»

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου «δείχνουν» ως βασικές προϋποθέσεις, για να «κλειδώσει» η συμφωνία με τα Σκόπια, αφενός τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων κι αφετέρου την απαλοιφή των αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Και για τα δύο απαιτούνται αλλαγές στο Σύνταγμα από τα Σκόπια, προαπαιτούμενο «αγκάθι» στις «ζυμώσεις».

Πάντως, με την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, τη δεύτερη σε διάστημα σχεδόν είκοσι ημερών, στην Ηρώδου Αττικού στρώνουν το χαλί για την ψήφιση της συμφωνίας και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του δήλωσε πως δεν έχει ακόμη προεξοφλήσει τη στάση του όσον αφορά το «μέτωπο» του Σκοπιανού, επισημαίνοντας, πάντως, πως «είναι δύσκολη η οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία». «Δεν έχω προεξοφλήσει τη στάση μου στο Σκοπιανό. Επιφυλασσόμαστε να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ και η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο μετά και τη συνάντησή με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος την ενημέρωσε για τις σχετικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα δεν προσβλέπει στην ψήφο των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει πως διαφωνούν, αλλά πως θα συνεχίσουν και μαζί «μέχρι τέλους». Συνεπώς, ο πρωθυπουργός «κοιτάζει» προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν των διαύλων επικοινωνίας που άνοιξε με την κυρία Γεννηματά, απαντώντας θετικά στην πρότασή της για την αλλαγή της συνταγματικής αναθεώρησης υπό την παρούσα Βουλή.

Τα μηνύματα, πάντως, από την ΠΓΔΜ κινούνται στη «γραμμή» του σεβασμού της ταυτότητας, με τον Ζάεφ να «βλέπει» μάλιστα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως αν αυτή θα «κλειδώσει», τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη λύσης.

«Μετά τις γιορτές θα ακολουθήσει μία ακόμα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πλησιάζει στο σημείο που θα πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση ανάμεσα σε μένα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα σημαίνει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο, που θα πρέπει να περάσει στο επίπεδο των πρωθυπουργών των χωρών. Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση», τόνισε πρόσφατα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. «Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν. Γιατί; Όταν ήρθε εδώ (σ.σ στα Σκόπια) ο Γ.Γ.του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτό δεν γίνεται. Και αυτό ήταν μία έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της “Μακεδονίας”, ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε