Η εμπλοκή της Γαλλίας στη Συρία και το πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 11/04/18, 06:50
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Οι επιδιώξεις που έχει εκφράσει ανοιχτά ο Εμανουέλ Μακρόν για «μπάσιμο» στο συριακό εμφύλιο, έχουν ήδη φέρει την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενδεχομένως και να αποθρασυνθεί... περαιτέρω όσον αφορά την προκλητική του στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι «λαβωμένες» σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Άγκυρας έχουν αρχίσει να παίρνουν την κάτω βόλτα μέσα σε μόλις λίγους μήνες, με σημείο καμπής την 20η Ιανουαρίου και την έναρξη της εισβολής των Τούρκων στην επικράτεια της Συρίας κατά την επιχείρηση «κλαδί Ελιάς», με πρόσχημα την καταπολέμηση των κουρδικών δυνάμεων Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Το κλίμα επιδεινώθηκε με την επιλογή του προέδρου Μακρόν να συναντηθεί προ ολίγων εβδομάδων με εκπροσώπους των Κούρδων και να εκφράσει την υποστήριξη της Γαλλίας προς του YPG, κίνηση που προκάλεσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε το Παρίσι να μείνει μακριά από κάθε υπόθεση εντός συριακού εδάφους, γιατί «δεν έχει καμία δουλειά», όπως ο ίδιος είχε χαρακτηριστικά σημειώσει.

Τις τελευταίες ημέρες, ύστερα και από τις αναφορές της Δύσης για τη φερόμενη επίθεση με χημικά κατά αμάχων στη Ντούμα της ανατολικής Γούτας, η Γαλλία φαίνεται πως επιδιώκει να καταλάβει σημαίνοντα ρόλο ως προς τον συριακό εμφύλιο, κινούμενη τόσο κατά της Δαμασκού του Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και των δυνάμεων της Τουρκίας, που εξακολουθούν να παραμένουν εντός συριακού εδάφους.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές που έκανε το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Μακρόν, Μπενζαμέν Γκριβό, προειδοποιώντας πως εάν αποδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης Άσαντ για τα χημικά κατά αμάχων, τότε «η Γαλλία θα δώσει «απάντηση», προσθέτοντας ότι η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Τραμπ, «επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων».

Σημειώνεται πως το Παρίσι επικαλείται την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) για το ενδιαφέρον που δείχνει τόσο για τη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μακρόν με τον Τραμπ συμφωνήθηκε πως «τίποτα δεν μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από τον στόχο (μας) να αποτραπεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ISIS στην περιοχή και να πορευτούμε προς μια συνολική πολιτική μετάβαση στη Συρία», όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ.

Επισημαίνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται στην Ουάσιγκτον για μια επίσημη επίσκεψη το διάστημα 23ης - 25ης Απριλίου.

Η στάση της Τουρκίας προς Ελλάδα και Κύπρο


Από τα παραπάνω τεκμαίρεται πως η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας με «φόντο» τη Συρία πρόκειται να κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικότερα από τη στιγμή που το Παρίσι θέλει να αποτελέσει -από κοινού με τις ΗΠΑ- την εμπροσθοφυλακή των χωρών της Δύσης απέναντι σε Συρία, Τουρκία, Ρωσία και Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δεδομένων και των «παγωμένων» σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας σε δύο από τα μέλη της ΕΕ, με τα οποία γειτονεύει (Ελλάδα και Κύπρος), το ενδεχόμενο περαιτέρω έντασης και μεγαλύτερης εμπλοκής της Γαλλίας στην περιοχή της Συρίας μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν σε ακόμα πιο επιθετική στάση απέναντι στην ΕΕ. Ο πρώτος τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν θα μπορούσε να δείξει την οργή του, θα ήταν το άνοιγμα της «στρόφιγγας» των προσφύγων και μεταναστών, που θα έπληττε πρώτα την Ελλάδα.

Πέρα της απειλής του προσφυγικού, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει αμείωτες τις προκλητικές κινήσεις τόσο στο χώρο του Αιγαίου (με αποκορύφωμα τις συνεχόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη) όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Για το τελευταίο, αναμένεται κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας ενόψει της άτυπης συνάντησης που θα έχει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 16 Απριλίου.

Αν σου άρεσε κάνε