TSIPRAS-KAMMENOS-KOTZIAS

Κυβέρνηση: Μετρώντας τα «κουκιά» για λύση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 10/04/18, 06:40
Της Βούλας Μαλαίνου

«Γκάζι» φαίνεται πως πατούν στην κυβέρνηση όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με την πλευρά της ΠΓΔΜ για την επίλυση του επίμαχου ζητήματος της ονομασίας, τηρώντας ωστόσο τη «γραμμή» της μυστικότητας…, την οποία επιχείρησαν να καλύψουν επικοινωνιακά μέσω της ενημέρωσης του Νίκου Κοτζιά προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «έστειλε» τον Γιώργο Κουμουτσάκο) κατά τις κατ’ιδίαν συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας.

Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα κι ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε «σήμα», να «γυρίσει» η πολιτική ατζέντα στο ζήτημα της «επόμενης μέρας», ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει ξανά στα Σκόπια, όπου θα έχει ένα ακόμη κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Σκοπιανό ομόλογό του στην Οχρίδα. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί ύστερα από την τριμερή συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Βιέννη στα τέλη Μαρτίου για την οποία τηρήθηκε «σιγή ιχθύος», παρά την παραδοχή περί «δύσκολων ζητημάτων».

Την παραπάνω επισήμανση έκαναν τόσο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις τους κι όχι σε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως είθισται, δίχως ωστόσο να αποκαλύπτουν ποιες είναι αυτές οι δυσκολίες, ενώ στον «αέρα» παραμένουν το χρονοδιάγραμμα της εξεύρεσης λύσης. Την επομένη, πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πιο αισιόδοξος ως προς την το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας, ενώ η ελληνική πλευρά αρκέστηκε στην… ασάφεια και στα κλειστά χαρτιά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου «δείχνουν» ως βασικές προϋποθέσεις, για να πέσουν οι υπογραφές με την άλλη πλευρά, αφενός τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων κι αφετέρου την απαλοιφή των αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Και για τα δύο απαιτούνται αλλαγές στο Σύνταγμα από τα Σκόπια, προαπαιτούμενο «αγκάθι» στις «ζυμώσεις».

Με την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, τη δεύτερη σε διάστημα σχεδόν είκοσι ημερών, στην Ηρώδου Αττικού στρώνουν το χαλί για την ψήφιση της συμφωνίας, όταν αυτή θα έρθει στη Βουλή, όπου παραπέμπουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του δήλωσε πως δεν έχει ακόμη προεξοφλήσει τη στάση του όσον αφορά το «μέτωπο» του Σκοπιανού, επισημαίνοντας, πάντως, πως «είναι δύσκολη η οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία». «Δεν έχω προεξοφλήσει τη στάση μου στο Σκοπιανό. Επιφυλασσόμαστε να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ και η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο μετά και τη συνάντησή με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος την ενημέρωσε για τις σχετικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα δεν προσβλέπει στην ψήφο των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει πως διαφωνούν, αλλά πως θα συνεχίσουν και μαζί «μέχρι τέλους». Συνεπώς, ο πρωθυπουργός «κοιτάζει» προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν των διαύλων επικοινωνίας που άνοιξε με την κυρία Γεννηματά, απαντώντας θετικά στην πρότασή της για την αλλαγή της συνταγματικής αναθεώρησης υπό την παρούσα Βουλή.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν «κουκιά», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η όποια συμφωνία για το Σκοπιανό να «περάσει» από τη Βουλή με την ευρεία πλειοψηφία των «180». Πρόκειται για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμη κι αν στους «συμμάχους» προστεθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καθώς και ορισμένοι εκ των ανεξάρτητων, καθώς ούτε το ΚΚΕ ούτε και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως είναι πολύ δύσκολος ο στόχος, ωστόσο μέσω του Σκοπιανού κάνει πολιτικό «παιχνίδι», επιχειρώντας να εκθέσει στα μάτια της κοινής γνώμης την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το «φιάσκο» με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, η οποία πήρε το δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Ζητώντας ευρεία πλειοψηφία, θα επικαλεστεί την εθνική ευθύνη, επιχειρώντας παράλληλα να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ, σε περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη δεν συναινέσει, «γυρίζοντας» στην Πειραιώς τα «πυρά» περί «ανευθυνότητας». Έτσι, θα έχει κινηθεί στην «πεπατημένη» της επίρριψης ευθυνών στον αντίπαλο, πάντα στη «σκιά» του γνωστού αφηγήματος του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από την ΠΓΔΜ κινούνται στη «γραμμή» του σεβασμού της ταυτότητας, με τον Ζάεφ να «βλέπει», πάντως, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως αν αυτή θα «κλειδώσει», τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη λύσης.

«Μετά τις γιορτές θα ακολουθήσει μία ακόμα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πλησιάζει στο σημείο που θα πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση ανάμεσα σε μένα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα σημαίνει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο, που θα πρέπει να περάσει στο επίπεδο των πρωθυπουργών των χωρών. Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση», τόνισε χθες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

«Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν. Γιατί; Όταν ήρθε εδώ (σ.σ στα Σκόπια) ο Γ.Γ.του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτό δεν γίνεται. Και αυτό ήταν μία έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της “Μακεδονίας”, ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε», σημείωσε.

Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τους επόμενους μήνες, ο ίδιος «έδειξε», ως πιθανό το ενδεχόμενο να λάβει η ΠΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, κατά το πρότυπο της Σουηδίας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι πρόθεσή του είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Μπορούμε να λάβουμε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους κατά το πρότυπο της Σουηδίας και άλλων χωρών….. Όμως, επιθυμία μας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Καθεστώς συνδεδεμένου μέλους ενδεχομένως θα το λάβουμε. Εγώ δεν σκέφτομαι καν αν θα το λάβουμε ή όχι, επειδή περιμένω πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως την περίοδο που θα κυρώνεται η συμφωνία προσχώρησης θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου η κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης κράτησε ενάμιση χρόνο. Έχουμε αρκετό χρόνο. Όμως η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κράτη-μέλη θα την κυρώσουν», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε