Υπουργικό: Ελιγμοί Τσίπρα με «clean exit» και κάλπες το... 2019
Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε να αναδιπλώνει τα γνωστά «αφηγήματα» της «ανάπτυξης» και της «σταθεροποίησης» της οικονομίας, απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών κι υποστηρίζοντας πως οι κάλπες θα ανοίξουν το 2019 κι ας κάνουν «ορισμένοι πολιτικούς συσχετισμούς».
Θέτοντας τους υπουργούς του σε εγρήγορση, όπως ήταν κι αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, κλείνοντας έτσι και το μάτι στους δανειστές, οι οποίοι έχουν εκφράσει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ως προς αυτό το σκέλος. «Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα για να εντείνουμε τις προσπάθειες μας , ώστε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στα τελευταία δύσκολα μέτρα. Είναι βέβαιο ότι η επιβράβευση θα είναι μεγάλη, τόσο συμβολικά όσο και πραγματικά», σημείωσε, τονίζοντας «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να μην αποπροσανατολιζόμαστε από μια περίπλοκη διεθνή συγκυρία».
«Tο κρίσιμο, το βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο ερχόμενος Αύγουστος, η έξοδος από την επιτροπεία», επεσήμανε, στο πλαίσιο του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου. Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ήταν ούτε προφανής ότι θα συμβεί».
«Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδας και δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε το ταμπού της λιτότητας. Εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας παρά τις επίμονες προσπάθειες της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ.
Πλέκοντας δε το εγκώμιο της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα έχει αλλάξει. Είναι μια χώρα που επί τρία συναπτά έτη επιτυγχάνει δημοσιονομική υπεραπόδοση, έχει εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της και πλέον με αυτά τα δεδομένα, περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου».
Αναφερόμενος στο «ελληνικής ιδιοκτησίας» αναπτυξιακό σχέδιο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως αυτό «δεν γίνεται, γιατί μας το ζήτησαν οι δανειστές, αλλά αποτελεί δική μας πρωτοβουλία», ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς, για μια σειρά από κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν τη μεταμνημονιακή πορεία της πατρίδας μας. Πρώτο θέμα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν τα βασικά κριτήρια για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας».
Συνεχίζοντας στη «γραμμή» των γενικόλογων όσον αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο, ο πρωθυπουργός έθεσε έξι στόχους για αυτό: «η δημοσιονομική σταθερότητα, ενίσχυση των επενδύσεων, υποστήριξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, δημιουργία φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων και ταυτόχρονη προστασία τους από κακές εργοδοτικές πρακτικές.»
«Τώρα είναι η ώρα για να εντείνουμε τις προσπάθειες και να ανταπεξέλθουμε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου», είπε στους υπουργούς του. «Η επιβράβευση θα είναι μεγάλη, τόσο συμβολικά όσο και πραγματικά, γιατί έξοδος σημαίνει περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής».
Για το θέμα μείωσης του δημοσίου χρέους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «συνεχίζονται οι συζητήσεις και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Για να έχουμε αίσια έκβαση σε όλα αυτά θα πρέπει να κλείσει έγκαιρα και με επιτυχία η δ' αξιολόγηση».
«Τσιμουδιά» για Καμμένο, έκκληση στον Ερντογάν
Τηρώντας «σιωπή» όσον αφορά την επικοινωνιακή πολιτική του κ. Καμμένου, ακόμη και παρά τη δυσφορία της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας έκανε απλώς μία έμμεση αναφορά για τις διαφορές της συγκυβέρνησης, υποστηρίζοντας: «Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε με κόμματα που έχουν διαφορετικές αφετηρίες αλλά κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή πίστη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού που δεν του άξιζε να τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής και διαφθοράς που μάλιστα είχε και τη βασική ευθύνη για την χρεοκοπία».
Αναφερόμενος στην υπόθεση των Ελλήνων αξιωματικών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε προσωπικά από τον Ταγίπ Ερντογάν την αποφυλάκισή τους και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ενώ εξύψωσε ξανά τα μηνύματα της ΕΕ προς την Άγκυρα κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τα οποία ωστόσο αγνοεί η Τουρκία.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις. Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο».
Ο ίδιος κάλεσε τους Τούρκους «να αφήσουν τις επιθέσεις και να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Γιατί είναι άδικο να κρατούνται».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονες μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση. Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου δε τα βάζεις με το γείτονά σου», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τα Σκόπια, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα Βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία αλλά και με την ΠΓΔΜ. Χωρίς υποχωρήσεις απο πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης.