Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στα ελληνοτουρκικά
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ώρα που ανοιχτό παραμένει παράλληλα και το «μέτωπο» του Σκοπιανού. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός με την ξεκάθαρη-πια-σύνδεση της υπόθεσης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη με την έκδοση των οχτώ πραξικοπηματιών, που είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2016, από τον Τούρκο πρόεδρο.
Στην Ηρώδου Αττικού άλλαξαν, μάλιστα, «ρητορική», ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους κατά του «σουλτάνου», όπως τον χαρακτήρισαν σε σχετική δήλωση-απάντηση στην προκλητική τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των αξιωματικών και των «8».
Το Μαξίμου διέψευσε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε «τάξει» την έκδοση των «8» μέσα σε 10-15 ημέρες, τονίζοντας χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση ότι «αν ήθελε να πει κάτι για αυτούς, ας το έλεγε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα».
Ενώ ο «σουλτάνος» παίζει διπλωματικό «παιχνίδι» με τους Έλληνες στρατιωτικούς, νίπτοντας τας χείρας του για το πότε θα λήξει η περιπέτειά τους και παραπέμποντας στο... δικαστήριο, το Μαξίμου του υπενθυμίζει ότι «εμείς είμαστε κράτος Δικαίου, έχουμε Πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο, ώστε να δίνουμε υποσχέσεις για λογαριασμό της Δικαιοσύνης». Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου κάλεσε την Άγκυρα να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι αξιωματικοί κρατούνται προφυλακισμένοι από την 1ηΜαρτίου στην Ανδριανούπολη.
Είναι σαφές, λοιπόν, πλέον πως στην Ηρώδου Αττικού φοβούνται, μήπως κι ο Ερντογάν ακολουθήσει πολιτική «ομήρων», σηματοδοτώντας έτσι κι επίσημα την εξέλιξη της υπόθεσης των στρατιωτικών σε διπλωματικό «θρίλερ» με άγνωστο τέλος... Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει «καχυποψία» κι «αμφιβολία» για τις προθέσεις της Άγκυρας, καθώς κι άγνοια για το κατηγορητήριο, όπως επαναλαμβάνεται εξάλλου και στο χθεσινό κυβερνητικό ανακοινωθέν, όπου επισημαίνεται ότι «αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε σηκώσει τους τόνους σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όποιος πάει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, θα πυροβολήσει τα πόδια του».
Ο «σουλτάνος» έχει απασφαλίσει, ενώ η «πάσα» του βουλευτή του Πάνου Καμμένου, Κώστα Κατσίκη, αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί του». Πολιτικοί παράγοντες τονίζουν πως η Τουρκία δεν προβλέπεται να υποχωρήσει ως προς την προκλητικότητα, που επιδεικνύει σε καθημερινή πλέον βάση. Η πλειοψηφία δε των ίδιων κύκλων εκτιμά πως τα «παιχνίδια» του Ερντογάν θα ενταθούν προς το καλοκαίρι, οπότε κι η Ελλάδα θα φτάνει στη λήξη του προγράμματος.
Το ζήτημα των επιθέσεων Ερντογάν και των σεναρίων ανταλλαγής, τα οποία ο ίδιος «φουντώνει», αναμένεται στο μεταξύ να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς, την ώρα που η ΝΔ κλιμακώνει την κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσον αφορά τους χειρισμούς της ως προς τα ελληνοτουρκικά θέματα, επισημαίνοντας πως τα «όργανα» άρχισαν, ύστερα από την επίσκεψη του «σουλτάνου» στην Αθήνα, ο οποίος μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές «κρεσέντο» μονομερών διεκδικήσεων...
Τα «βλέμματα» μοιράζονται τώρα και στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του την ερχόμενη Τετάρτη, αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποσχεθεί στον κ. Τσίπρα πως θα παρέμβει στον Ερντογάν για την υπόθεση των στρατιωτικών, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ελλάδας στη Μόσχα έναντι ενός κοινού «μετώπου» για την υπόθεση Σκριπάλ.
Δυσφορία με Καμμένο... στην Κουμουνδούρου
Η «μονομαχία» Τσίπρα-Ερντογάν σημειώνεται σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία για τη συγκυβέρνηση, η οποία φαίνεται να ακολουθεί διπλή κι όχι ενιαία «γραμμή» όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν οι φωνές των «συντρόφων», που εξέφρασαν ανησυχία για την εκ διαμέτρου αντίθετη επικοινωνιακή πολιτική, που ακολουθεί ο Πάνος Καμμένος, με τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, να απαντά πως ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα προκαλέσει έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.
Η επισήμανση αυτή του πρωθυπουργού, όπως λένε οι πληροφορίες, έγινε στον απόηχο ερωτημάτων από ορισμένα στελέχη του κόμματος, μήπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δυναμιτίζει την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική με το «βλέμμα» στα ποσοστά της παράταξής του και στις επόμενες εκλογές.
Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο κόμμα της συγκυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας κάλυψε μέχρι και τον Κώστα Κατσίκη (!), ο οποίος έδωσε «γήπεδο» στους Τούρκους να «πανηγυρίζουν» για την «προσφορά» του περί ανταλλαγής. Η πρωθυπουργική «ομπρέλα» στον βουλευτή του κ. Καμμένου έχε ενισχύσει τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης πως ο ίδιοςλειτούργησε ως «λαγός» της κυβέρνησης, προσβάλλοντας ακαι τους θεσμούς, καθώς πρότεινε παράκαμψη της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε περαιτέρω το ζήτημα, υπεραμύνθηκε ωστόσο την «σιωπή» του και την απόφασή του να μην «τραβήξει το αυτί» στον κ. Κατσίκη.
Η «σκληρή» απάντηση Μαξίμου
«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.
Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.
Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.
Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».