kotzias-dimitrof-nimits-vienni-oie

Στη Βιέννη οι «ζυμώσεις» για το όνομα-Επί τάπητος το σχέδιο Νίμιτς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 30/03/18, 10:58
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής η συνάντηση κορυφής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Σκοπιανού ομολόγου του Νικολά Ντιμιτρόφ υπό την παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη της Αυστρίας.

Ο κ. Νίμιτς θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών, η οποία διεξήχθη επίσης στη Βιέννη τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ

Στόχος των δύο χωρών είναι να προχωρήσουν σε όσο το δυνατό μικρότερο συμβιβασμούς. Για την ελληνική κυβέρνηση, που φαίνεται να έχει «δώσει» τη χρήση του όρου «Μακεδονία» με κάποιο γεωγραφικό προσδιορισμό, με το «Γκόρνα Μακεδονία»(κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον μικρότερο εταίρο της συμπολίτευσης, τους ΑΝΕΛ) να είναι αυτό που επιδιώκεται, στόχος είναι να υπάρξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που θα αποτρέπει τυχόν αλυτρωτικές βλέψεις της ΠΓΔΜ. Από τη μεριά των Σκοπιανών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να «ξεγλιστρά» από τη δέσμευση για συνταγματική αναθεώρηση, όχι μόνο γιατί αυτό δύσκολα θα πέρναγε με βάση το ισχύον πολιτικό συσχετισμό στην ΠΓΔΜ (που είναι οριακά υπέρ του Σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ) αλλά και γιατί οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να υποθηκεύσουν το πολιτικό μέλλον του κόμματος του.

Όπως επιβεβαιώθηκε τόσο από την ελληνική όσο και από τη σκοπιανή μεριά, μετά από τις επαφές που είχαν οι Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ, από την ερχόμενη εβδομάδα και οι δύο πολιτικοί θα ξεκινήσουν σειρά επαφών σε Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να ενημερώσουν τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ήδη, από χθες συνεργάτες του κ. Κοτζιά ανέφεραν πως μέσα στις επόμενες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τις τελευταίες εξελίξεις, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι κατηγορίες εις βάρος του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για «ελλειπή ενημέρωση» στο Σκοπιανό.

Παρόμοια ενημέρωση θα παράσχει και ο κ. Ντιμιτρόφ στους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Μένοντας στα Σκόπια, αξίζουν να σημειωθολύν και οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη γειτονική μας χώρας για την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη στο πλαίσιο της προσέγγισης που θέλει να έχει η κυβέρνηση Ζάεφ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και την κόντρα της Δύσης με τη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σκριπάλ.

Με την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών διαφώνησε ο φιλορώσος δεξιός πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνωφ, ο οποίος, σε ανακοίνωση του γραφείου του, την χαρακτήρισε «βιαστική», υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.

Απαντώντας, ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ, υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η απόφαση για την απέλαση του Ρώσου διπλωμάτη ελήφθη με μεγάλη προσοχή και κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης. Όπως είπε, αυτή στηρίζεται, δε, σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι διεθνής και αφορά την επίθεση με χημικό όπλο στη Μεγάλη Βρετανία και την επίδειξη αλληλεγγύης προς τους συμμάχους που προχώρησαν σε συντονισμένες ενέργειες, ενώ ο δεύτερος είναι εσωτερικός, καθώς, όπως υποστήριξε,Η απάντηση είναι διφορούμενη, καθώς ναι μεν από την Ελλάδα υπάρχει η θέληση ώστε να υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ μέχρι τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αν σου άρεσε κάνε