«Κρεσέντο» προκλήσεων από τον Ερντογάν μετά και την «προσφορά» Κατσίκη
Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησε το σχετικά μετριοπαθές προφίλ, που «πούλησε» στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα, ο Ταγίπ Ερντογάν. Επιστρέφοντας από τη Βουλγαρία, ήδη ενώ «πετούσε» για Τουρκία, ο «σουλτάνος» πυροδότησε εκ νέου τις σχέσεις με την Ελλάδα, αφότου είχε πάρει το «ok» των Ευρωπαίων εταίρων μας για την εκταμίευση της χρηματοδότης ύψους 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
«Περνώντας» από τα γενικόλογα-όπως ο ίδιος τοποθετήθηκε κατά τις συζητήσεις στη Βάρνα-στα σαφή μηνύματα προς την Αθήνα, ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του, έριξε τη «βόμβα», κάνοντας τη σύνδεση των δύο υποθέσεων: της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη με την έκδοση των οχτώ πραξικοπηματιών, που είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας το «θερμό» Ιούλιο του 2016.
Ουσιαστικά, ο «σουλτάνος» επιβεβαίωσε τους φόβους της ελληνικής πλευράς, καθώς όσο κι αν η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, εντούτοις η Άγκυρα έδειχνε κι εξακολουθεί να δείχνει πως κάνει διπλωματικό «παιχνίδι» με τους αξιωματικούς μας, ασκώντας πιέσεις για τους «8». Ας μην ξεχνάμε, ότι παράλληλα έχει αφήσει «ανοιχτό» το κατηγορητήριο, για το οποίο οι ανησυχίες εντείνονται, εν μέσω διαρροών από τα ΜΜΕ της Άγκυρας-ελέγχει το συντριπτικό ποσοστό ο Ερντογάν-ότι στα κινητά των στρατιωτικών έχουν βρεθεί «ύποπτα στοιχεία», τα οποία επικαλέστηκε το δικαστήριο της χώρας για την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης.
Μόλις χθες κι ενώ οι συνήγοροι των στρατιωτικών κατέθεσαν ένσταση επί της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου, ο «σουλτάνος» επιδόθηκε σε ένα νέο «μανιφέστο» τουρκικών διεκδικήσεων, κάνοντας λόγο για προστασία των συμφερόντων της Άγκυρας σε ελληνικά εδάφη! Αναμενόμενο «κρεσέντο», μετά την «πάσα» του βουλευτή του κόμματος του Πάνου Καμμένου, Κώστα Κατσίκη, η οποία αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» του Ερντογάν.
Την ώρα που οι Τούρκοι χοντραίνουν το «παιχνίδι», βουλευτής του κόμματος της συγκυβέρνησης δίνει «γήπεδο» στην Άγκυρα, για να «πανηγυρίσει» κι ακόμη χειρότερα για να εντείνει το διπλωματικό «θρίλερ». Ενδεικτικά τα προκλητικά δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, τα οποία με αναφορές στην «προσφορά» Κατσίκη, υποστηρίζουν πως η Ελλάδα «στριμώχτηκε» από τις πιέσεις του «σουλτάνου».
«Επιτέλους πρώτη φορά μιλούν για ανταλλαγή», πανηγύριζε χθες χαρακτηριστικά η Hurriyet. Η Υeniakit από την πλευρά της, υποστήριξε ότι οι Έλληνες «στριμώχτηκαν στη γωνία» και «μιλούν για ανταλλαγή», παρουσιάζοντας την πρόταση του κ. Κατσίκη ως επακόλουθο των πράξεων του «σουλτάνου». Στο ίδιο μοτίβο και η Haber7, που τιτλοφόρησε: «Το είπαν για πρώτη φορά! Η προσφορά ανταλλαγής στην Τουρκία».
Η «πάσα» Κατσίκη έγινε σε μία στιγμή κατά την οποία ο Ερντογάν θέτει εμμέσως θέμα των «8», αλλά κι ενώ η συγκυβέρνηση επιχειρεί να «καλύψει» το «ρήγμα» και τη «διγλωσσία» της όσον αφορά τα ανοιχτά εθνικά «μέτωπα».
Προτείνοντας… ανοιχτά και δημόσια παράκαμψη της Δικαιοσύνης, ο κ. Κατσίκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική Δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής».
«Αν μπορούν να παρακάμψουν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών τη Δικαιοσύνη και να προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή, δεν ξέρω τι θα κόστιζε αυτό. Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση», σημείωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο ίδιος «άδειασε» και τον Πάνο Καμμένο, όταν ρωτήθηκε, αν το ενδεχόμενο ανταλλαγής το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ: «Δεν το έχω συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας, όταν όμως θέτει θέμα ομηρίας, τι σημαίνει όμηρος; Ότι θέλω ανταλλαγή», απάντησε.
Ακολούθησε η κατακραυγή της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να τονίζει πως οι δηλώσεις Κατσίκη αποτυπώνουν τις θέσεις της κυβέρνησης και το ΚΚΕ να επισημαίνει πως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ λειτούργησε… ως «λαγός» του Μαξίμου.
Από την πλευρά τους, τόσο το Μαξίμου όσο και οι ΑΝΕΛ έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από την πρόταση του κ. Κατσίκη, υποστηρίζοντας πως είναι «προσωπική του άποψη», με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιχειρεί να καθησυχάσει τα «άγρια πνεύματα», τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανταλλαγής.
Έτσι, στη συνέχεια ο κ. Κατσίκης-κι ενώ ο Καμμένος τηρεί σιγή ασυρμάτου για το ολίσθημα του βουλευτή του-επιχείρησε να περισώσει η «φωτιά» που άναψε στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με νέα του δήλωση με την οποία επί της ουσίας «αναδιπλώθηκε»: «δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση».
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Με «φόντο» όλα τα παραπάνω κι ενώ η κυβέρνηση κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά» όσον αφορά την υπόθεση των στρατιωτικών, που έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό «σήριαλ», ο Ερντογάν ανέβασε χθες περαιτέρω το θερμόμετρο, προϊδεάζοντας για νέες προκλήσεις.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Πραγματοποιήθηκε γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Ειδικότερα υπογραμμίστηκε ότι παρακολουθούνται με ευαισθησία η στάση και οι κινήσεις της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν παραχωρήσεις στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».